СРИВ! 70% не одобряват поведението на Слави след изборите

0

Тотален срив в доверието към лидера на „Има такъв народ“ Слави Трифонов регистрира „Галъп интернешънъл болкан“. Според социологическата агенция 69,9% не одобряват поведението на тв водещия след изборите на 4 април. Най-вероятната причина е отказът на ИТН да състави работещо правителство. Одобрение към ИТН заявяват 18,6%, а останалите респонденти не могат да отговорят.

Отказът за съставяне на правителство от страна на Трифонов очевидно не среща широко разбиране и отвъд границите на собствените му привърженици, макар българите да виждат най-много перспектива за новите избори именно пред тази политическа формация. Това сочат отговорите на въпроса – коя партия би увеличила гласовете си на новите избори, най-голямо е натрупването именно при „Има такъв народ“ – в 34,8% от всички отговори е посочена тази партия.

И тук става дума за очаквана партийна картина на отговорите:

одобряващи Слави Трифонов са главно привържениците на формацията му и малка част от привържениците на ДБ и на ИСМВ. Закономерно, БСП в голямата си част не одобрява. Същото важи в още по-голяма степен за ГЕРБ.

Респондентите са давали повече от един отговор. Тук отговорите често са мотивирани с пристрастията, затова и на второ място с 30,6% от отговорите излиза ГЕРБ.

Според 13,7% от запитаните пък ДБ ще увеличава гласове на новите избори.

12,6% казват БСП и това вероятно се дължи и на факта, че част от привържениците на БСП в по-високите възрастови групи не успяха да гласуват заради опасността от коронавируса. Като цяло, очакванията за ръстове са по-големи по отношение на новоналагащите се формации.

Бяха сондирани и мненията по идеята на Красимир Каракачанов за обединение и „крачка встрани“ на лидерите на националистическите партии. Очаквано, мнозинството не може да отговори – защото е далеч от този сектор. Останалите се разпределят така: 25% одобряват, а 15% не одобряват.

Попитани в телефонен сондаж

дали според тях са верни твърденията, че ГЕРБ и Борисов са рекетирали бизнеси, 54,3% от всички респонденти казват „да“, а 23,2% от тях казват „не“. 22,5% от запитаните се колебаят.

По този въпрос, очаквано, привържениците на ГЕРБ, се изказват отрицателно, за разлика от привържениците на различните опоненти на ГЕРБ и дистанцираните от политиката.

Въвеждането на изцяло машинно гласуване в секции с над 300 избиратели (при запазване на „аварийна“ опция за хартиено гласуване) се посреща засега без ясно обществено мнение и с известно объркване. Запознати с предвидения механизъм, 47,3% одобряват, но 48,9% не одобряват. Останалите се колебаят. Най-боязливо реагират по-възрастните. В групата 65-74-годишните, например, неодобрението е на 60%.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече