Общински съветници от СОС поискаха оставката на Фандъкова

0

Общински съветници от СОС поискаха оставката на кмета Йорданка Фандъкова заради недостига на места в столичните детски градини и ясли. 

Лидерът на БСП – София Калоян Паргов поиска оставката на кмета в изказване от името на групата общински съветници по време на заседанието на Столичния общински съвет.

Информационната система за обслужване на детските заведения и подготвителните групи в училищата, струваща стотици хиляди левове на софиянци, даде дефект още при първото ѝ използване, заяви Паргов. Стигна се до отлагане на класирането и повторното ѝ отваряне. Това пък, от своя страна, не е регламентирано в нито един нормативен акт и съответно е незаконосъобразно действие, което може да има правни последици.

По думите на Паргов, когато са излезли резултатите от първото класиране, е станало ясно, че 10 252 деца не са намерили място в столичните общински ясла или детска градина. С 2341 повече от миналата година. Това, според Паргов, е тревожна тенденция, което показва, че освен хроничното несправяне с недостига на места, има и задълбочаване на проблема, което се превръща в криза и вече е на границата на политическа такава.

По думите му, комбинацията от тези два факта показва недвусмислено, че е налице „пълен провал в политиката на Столичната община в тази изключително важна сфера – отглеждането и възпитанието на децата в предучилищна възраст“.

От групата на БСП в СОС попитаха кмета Фандъкова дали лично ще поеме вината за този провал и ще подаде оставка така, както е постъпила през 2008 г. при фалстарта на първото онлайн записване за детски градини.

От „Демократична България“ също се присъединиха към апела за оставка на столичния кмет, като добавиха, че строителството на четирите детски градини далеч не е достатъчно за всички деца.

От групата на ГЕРБ-СДС обаче добавиха, че се планира изграждането на още 25 сгради.

Йорданка Фанъдкова коментира поисканата ѝ оставка заради недостига на места в детските градини. „Това е моят отговор – да дойдат тук, да видят как управлява „Демократична България“, защото тук управлява „Демократична България“. Те искат да управляват или не могат или не искат да работят. Постигат се резултатите наистина с работа и затова ви поканих да видите на място как се работи“, каза още Йорданка Фандъкова в район „Лозенец“.

Попитана дали недостигът на места е отговорност на „Демократична България“, Йорданка Фандъкова отговори: „Искам да кажа, че за да решим този проблем, трябва да се работи непрекъснато и всеки да носи своята отговорност. Представяте ли си, ако не беше осигурено финансирането, ако те трябваше да осигуряват и финансирането. Не казвам, че го забавят нарочно, защото никой няма интерес да го направи. Казвам, че това е капацитетът“, допълни още кметът на София.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече