Свидетели проговориха: Ген. Атанасов е подслушвал Бойко Рашков!

0

Поне два пъти Бойко Рашков е бил обект на  разработка и подслушване по времето, когато генерал Атанас Атанасов е шеф на Националната служба сигурност (НСС) до 2001 година. Това показва проверка на „Галерия“, която е потвърдена от преки участници в събитията тогава.

 Днес Атанасов и Бойко Рашков са политически съмишленици. Първият разкрива подслушване на политици, а вторият като вътрешен министър потвърждава информацията часове по-късно. Историята на двамата герои обаче са твърде противоречиви назад във времето и си заслужава да се знае от младите хора, до които трудно стигат свидетелствата на изминалите години.

През 2000 година Атанас Атанасов е шеф на Националната служба сигурност в МВР днес част от ДАНС в  правителството на Иван Костов, а Бойко Рашков води Националната следствена служба. В края на ноември 2002 година висшият прокурор Николай Чирипов обявява публично, че МВР подслушва знакови хора в държавата и той има доказателства за това. Назовава само няколко имена – на лидера на ДПС Ахмед Доган, заместникът му по онова време Осман Октай, шефът на следствието Бойко Рашков и главния редактор на вестник „Труд“ Тошо Тошев. Чирипов  твърди, че има доказателства за това. И тогава дежурният заподозрян е генерал Атанас Атанасов който, е замесен във всички скандали с подслушванията. Три дни след изявленията на прокурор Чирипов в кабинета му влизат още неизвестни хора. Отварят служебната му каса с ключ и вземат няколко касети, на които тогава са записвани срс-тата. Настава огромен скандал. Започват проверки включително в парламента.

 След мистериозната кражба прокурорът Чирипов млъква. Така и не вади доказателства пред парламента и следствието, че е имало подслушвани политици, магистрати и журналисти. Николай Чирипов отнася тайните в гроба през 2011 година.

 Другият скандал, в който името на Бойко Рашков се споменава като подслушван от МВР на Костов и Атанасов, е така наречената разработка системите „Асистенти“ на НСС. Тя излиза наяве през февруари 2001 година. Разработвани са над 25 души, всички врагове на премиера Иван Костов, а целта е да се държат изкъсо. Според различни източници някои от имената са Волен Сидеров,  Вежди Рашидов и Бойко Рашков. Знае се, че работата е продължила няколко години без резултат, но с активно подслушване и следене на потенциалните врагове. По време на разработката „Асистенти“ Бойко Рашков е шеф на Националната следствена служба и фаворит на тогавашния главен прокурор Иван Татарчев за негов наследник. Предполага се, че това е един от основните мотиви за включването му в списъка на подслушваните.  По-късно Бойко Рашков наистина е избран от ВСС за главен прокурор, но президентът Петър Стоянов тогава не издава Указ за назначаването му, спешно се променя законът и стартира нова процедура за поста. Така Рашков се разминава със стола на обвинител номер 1.

 След като сдава ръководството на НСС той става депутат от омразната на Костов и Атанасов БСП, макар и от гражданската квота. По-късно, по време на Тройната коалиция, Рашков е зам.- министър на правосъдието от квотата на БСП, с която Костов и Атанасов се биха до изборите през април тази година.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече