БУНТ: Масов отвод на номинирани за депутати в БСП

0

В БСП се развихря с все по-голяма сила нов проблем – социалисти по места си правят масови отводи и не искат да участват в листите за предсрочните парламентарни избори на 11 юли. В Пловдив, Видин, Враца, Габрово, Добрич и други градове, където в момента се провеждат конференции по издигането на кандидати и утвърждаването им листите, заседанията са безплодни и не могат да излъчат хора от редиците си. „Масово читави хора си правят отводи“, коментира пред „Сега“ представител ръководството на БСП. Засега единствено в София градската червена организация снощи е успяла без скандали и разправии да попълни кандидатските листи в трите района (МИР) – 23, 24 и 25-ти. В последния водач е шефката на соцпартията Корнелия Нинова.      

„Успяхме навреме да предотвратим този процес и попълнихме изцяло листите си“, коментира пред „Сега“ лидерът на БСП-София Калоян Паргов. Все пак той изрази съжаление, че още преди да стартират номинациите от включването в листите са се отказали социалисти като Антон Кутев (говорител на служебния кабинет), бившите депутати Николай Цонков, Анна Славова, както и проф. Ваня Добрева, Емил Райнов, Костадин Паскалев и др. Всички те бяха натирени от ръководството заради несъгласие с провежданата политика.  

Пловдивската градска конференция на БСП обаче не е успяла да утвърди нито един кандидат за депутат, което е и прецедент в историята на левицата. По този начин БСП-Пловдив протестира срещу пренареждането на листата, което бе направено във вторник на пленум. 

Гласуването на листата за 16-и МИР бе 43 гласа „против“, 22 „за“ и 21 „въздържали се“.

Номинираният от „Позитано“ 20 за водач на пловдивската червена листа проф. Иво Христов поиска вот на доверие от делегатите с думите: „Не съм свикнал да влизам в битки, които ще загубя, в битки, в които ще ме стрелят в гърба, в битки, в които зад мен няма отбор, когато зад мен има хора, които не знаят как да воюват“. Христов замени Нинова на тази позиция, която тя заемаше на вота на 4 април. Сега тя освен в София, ще оглавява кандидатския списък и във Варна.

„Тъжно е, болно е това, което се случва в БСП. Но аз няма да се поддам на предизвикателството на проф. Христов. Предния път бяха начело на листата – една прекрасна листа, която представихме пред пловдивското общество. Този отбор беше изхвърлен по най-грубия начин с манипулации и някои от вас подкрепиха това“, обясни позицията на пловдивските социалисти бившият депутат Георги Търновалийски. Той също си направи отвод от надпреварата за НС.

Отвод си направи от листата в Габрово и Кристина Сидорова, обяви тя на страницата си във Фейсбук. Тук ръководството отново сложи за водач автомобилния състезател Крум Дончев. „БСП винаги се е отличавала от останалите политически формации в България с вътрешните си демократични правила. Често в разговори с представители на други партии това е било нещото, което са ни признавали и, за което са ни завиждали – свободата всеки член на БСП да изрази своето мнение и позиция, без впоследствие да бъде порицан или наказан. За съжаление последните години тази свобода е застрашена. Аз обаче междувременно компромиси с принципите на БСП не мога да правя“, заявява Сидорова. После добавя: „Затова взех решение за отвод именно, защото осъзнавам и си давам сметка за подкрепата, която ми гласувате. Отговорното поведение е да не ви подвеждам и предам заради нечии лични интереси прокарани през тесни партийни сметки в ущърб на БСП“.

Същата позиция зае преди три дни и Весела Лечева във Велико Търново. Тя се отказа изобщо от изборната надпревара, като обвини Нинова, че слага свои „заслужили“ хора начело на листите. Водач тук е Явор Божанков.

БЕЗ ДРАМИ

За разлика от предните избори, червените в София този път не са се карали кой на какви позиции да е в листите. Лидерът Калоян Паргов не попада в тях, тъй като се отказа от участие. Според решението им водач в 23-и МИР е Христо Проданов, на второ място се нарежда Благовест Кирилов, третото е запазено за коалиционен партньор или гражданска квота. Четвърта е Таня Митова, а пета – Теодора Овчарова-Драганова – дъщеря на бившия министър Румен Овчаров. Листата е от 35 кандидати за народни представители.

Начело в 24-и МИР е Георги Свиленски, бивш шеф на предизборния щаб на БСП. Следван от Ленко Петканин и Николай Маринов. Четвъртото място в листата е за представител на коалиционните партньори или на гражданската квота, а пети е Александър Димитров. 

Водач в 25-и МИР е Корнелия Нинова. Второто място е за коалиционен партньор или гражданска квота. Трети в листата е Станислав Младенов, а на четвърто и пето място са съответно Петър Колев и Тони Попов. Листата е от 29 номинирани за следващия парламент.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече