Алфа рисърч: Боряна Димитрова: Вотът на 11 юли ще повтори този от 4-и април

0

Резултатите от изборите на 11 юли ще се сходни с тези от 4-и април. Около 53-54% от хората казват, че сигурно ще повторят вота си. Останалите казват, че ще решат в зависимост от ситуацията. Това прогнозира в ефира на БНТ социологът от „Алфа рисърч“ Боряна Димитрова. 

В последните години с развитието на социалните мрежи и появата на популистките лидери обществените нагласи бързо се променят. Служебният кабинет стартира с високи очаквания, около 30 на 100 са неговите безапелационни поддръжници, 20 на 100 са му противници“.

„Първите реакции за служебното правителство бяха позитивни, защото хората очакваха някаква промяна. В няколко направления обаче дойдоха противоречиви сигнали – първото от тях бяха промените на различни нива на властта. 

ГЕРБ наистина е в спад, те са атакувани. Бъдещето им и резултатът на изборите ще зависи от това как те ще контролират този спад, обясни социологът.

Второто нещо, което е по-съществено, е голямата заявка, която се даде – да се смени моделът. Много противоречиви неща има и в това. 

Доста сериозно съсредоточие на изява, на властови ресурс, формиране на общественото мнение се наблюдава от страна на вътрешния министър. Това не подсказва за равномерно разпределяне на компетенциите“, подчерта социологът.

„Изпитвам смущение и от този анонимен свидетел на Бойко Рашков – това е вътрешен министър, който има огромна власт. Хвърлянето в общественото пространство на фрази от анонимен свидетел, които целят да формират мнение, това е силен хейт, бомбардиране на общественото мнение. 

То не подсказва, че вървим към модел, който да уравновесява различните позиции, не е добро“, заяви тя. Според Димитрова, навремето така бил очернен Иван Костов. 

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече