Шефът на НАП продава задлъжнялата си фирма, след като разбира за ревизионния акт

0

Като служител на НАП Спецов е бил достатъчно обигран и ловък в заобикалянето на данъчните закони и затова бързо се е отървал от задлъжнялата си фирма, прехвърляйки я на подставено лице, с цел да избегне отговорността пред закона.

Назначаването на Румен Спецов за шеф на НАП повдигна въпросът за неговите бизнес дела. Излезе информация, че Спецов е прехвърлил фирмата си на рецидивист с четири присъди и петдесет дела за кражба. Става дума за Данаил Николов от драгоманското село Яблотина. На него Спецов прехвърлил 50% от фирмата “Гранекс Трейдър” ООД.

Година по-късно се оказва, че търговското дружество е в списъка с длъжници на НАП, като към м. март 2021 г. задълженията му към бюджета са за над 1,1 млн. лв. 
Допреди няколко години подобни схеми бяха често прилагани при източване на ДДС и/или укриване на задължения. След източване на фирмите, същите се прехвърляха на малоимотни лица, от които държавата не може да си прибере задълженията и в крайна сметка НАП „отписва задълженията“. 

Медийният интерес към финансовото състояние на Румен Спецов принуди НАП да излезе с официално съобщение. В него се обяснява, че Спецов придобива фирмата “Гранекс Трейдър” ЕООД след напускане на системата на НАП през 2015 г. 
От придобиването на компанията “Гранекс Трейдър” ЕООД до момента на продажбата ѝ през април 2016 г., фирмата не е имала задължения към фиска. Данъчните задължения са възникнали след като той си е продал дяловете, в периода, когато дружеството е имало нов собственик и управител, уверяват от приходната агенция, без да уточняват, че става въпрос за сламено лице, което по документи се води собственик и управител на над 20 подобни дружества.

През 2014 г. фирмата е имала солидни обороти от над 6 милиона лева, сочи последният вписан годишен финансов отчет на “Гранекс Трейдър”, подписан от Спецов. Но през следващата година приходите от продажби падат на 510 000 лв.

Купувачът Даниел Иванов Николов притежава и управлява цели 25 фирми, сред които има и други с дългове към НАП. Например Медия Линд е с 308 423,98 дълг, а Агро Мил Трейд с 2 639 217,92 лв. дълг към фиска. През годините Даниел Николов е имал вземане-даване с фиска за дългове. С него са се занимавали публичните изпълнители при НАП Руси Палазов и Блажка Попова по дело 28718 от далечната 2004 г. Всичко сочи, че Даниел Николов е “професионален длъжник” или сламено лице, на когото прехвърлят фирми със задължения.

В отговор на журналистически въпрос министърът на финансите Асен Василев препрати медиите да питат новия собственик и управител за натрупаните дългове.

Проверка в Бюлетина по чл. 32 от Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК) хвърля светлина по казуса. 
Там става ясно, че Румен Спецов е продал дяловете си на 07.04.2016 г, а на 17.06.2016 г. Тeриториална дирекция на НАП – гр.София е издала ревизионен акт №Р-22221015006486-091-001 / 17.06.2016., който е връчен по реда на чл.32 от ДОПК, чрез съобщение за връчване, качено на 15.07.2016 г.


На дружество “Гранекс Трейдър” ООД е била възложена ревизия, бил е съставен ревизионен доклад, който не е връчен по реда на чл.32 от ДОПК, което означава, че вероятно Румен Спецов го е получил, разбрал е накъде духа вятърът и си е продал дяловете, информират от затворена Професионална група на счетоводителите.

От проверката излиза, че дружеството на Румен Спецов има ревизионен акт с установени данъчни задължения за периода, в който той е бил управител и съдружник. Като служител на НАП Спецов е бил достатъчно обигран и ловък в заобикалянето на данъчните закони и затова бързо се е отървал от задлъжнялата си фирма, прехвърляйки я на подставено лице, с цел да избегне отговорността пред закона.

По закон цялата процедура на данъчната ревизия започва с издаване на заповед, която се връчва от органа, на който е възложена. В ДОПК изрично е предвиден срок, в който трябва да бъде извършена възложената данъчна ревизия. Той е 3 месеца от датата на връчването на заповедта, но може да бъде удължен с още 2 месеца. В срок от 14 дни след изтичане на горепосочения срок, ревизиращият орган трябва да състави т.нар. ревизионен доклад (в случая е издаден през юни 2016 г.) 

Всичко това води до извода, че продажбата си Спецов трябва да е осъществил около периода на извършване на ревизията 

През 2018 г. Румен Спецов подава декларация за прекъсване на дейността на всички свои фирми в България поради получаването на статут на постоянно пребиваващ в Дубай, ОАЕ, където живее със съпругата си, която работи за голяма международна компания в Дубай“.

И изведнъж през 2021 е катапултиран в директорското кресло на НАП като доверен човек на партньорските служби.

И НАП, и шефът на НАП се опитаха да заметат скандала. Но, както казва вътрешният министър Бойко Рашков, следите остават. Остава и обещанието на премиера Стефан Янев, че това служебно правителство ще действа прозрачно, но не всичко е прозрачно около шефа на НАП. Янев обеща още, че ще дава обяснения за всички свои действия.

Засега и той, и шефът на НАП са длъжници на обществото.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече