Фондация на образователния министър с 15 милиона долара от „Америка за България“

0

Българската образователна система вече е подвластна на структури извън страната и по-точно на такива зад Океана. Това става окончателно ясно от влизането в МОН на служебния министър Николай Денков и неговата заместничка Евгения Пеева – Кирова. До назначаването им на високите постове, двамата са част от фондация „Заедно в час“, която години наред извършва дейност по трудоустрояване на учители в т.нар. „трудни зони“ – ромски махали, отдалечени селища, малки населени места. В такава дейност, разбира се, няма нищо лошо. Но както винаги става в такива случаи, трябва да се гледа пътя на парите, пише в новия си брой „Галерия“.

Фондацията „Заедно в час“ е създадена през 2010 година, като Евгения Кирова – Пеева е сред нейните учредители. Николай Денков пък става член на Управителния съвет едва седмица (!) преди да бъде назначен за служебен министър.  На своята интернет-страница фондацията описва себе си като НПО „създадено по инициатива и с финансовата подкрепа на „Америка за България“. Финансовата подкрепа наистина е много добра. За периода 2010 – 2018 година американската фондация е наляла в българската точно 15 милиона долара по информация от открити източници.

През 2010 година „Заедно в час“ получава грант 2 808 000 лева за период от 36 месеца.

Седем години по-късно парите вече са значително повече – 5 803 408 долара, а на следващата година – 7 425 551 долара. Така за 8 години българското НПО получава колосалната сума, за да дава път на българските учители, да им помага да си намерят работа, да помогнат на училищата в дълбоката провинция да си намерят подходящи кадри. Прекрасна инициатива, но…През 2013 година стана ясно, че критериите на „Заедно в час“ за набиране на учители са много обтекаеми и са силно свързани с новата реалност – приемат се само такива кандидати, които са готови да приемат либералните стандарти – полова идентичност, права за сексуалните малцинства, приемане и адаптиране на мигранти. В същата година няколко учители бяха отхвърлени от програмата на „Заедно в час“, защото са…възрастни.

На този фон членството в Управителния съвет на фондацията на министър Николай Денков само седмица преди да бъде назначен за министър е повече от скандално. Оказва се, че това е било задължително условие, той да бъде назначен за министър?

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече