Гешев: Започваме проверка срещу Пеевски

0

Прокуратурата няма колебания да обвини когото и да е, се казва в позицията на държавното обвинение по повод US санкциите

Спрямо всички лица, посочени в доклада на САЩ за налагане на санкции, ще бъдат предприети всички необходими действия по закон за проверка на оповестената от американските власти информация, включително чрез изискване на допълнителна информация по надлежния ред. Това се казва в официалната позиция на държавното обвинение по повод санкциите, които САЩ наложиха на 2 юни на Васил Божков, Делян Пеевски и зам.-председателя на бюрото за контрол на СРС Илко Желязков заради тяхната значителна роля в корупцията в България. Санкционирани бяха и бившият зам.-министър на икономиката Александър Манолев и Петър Харалампиев и Красимир Томов от Държавната агенция за българите в чужбина. 

Без да говори с имена, прокуратурата разказва, че срещу четирима от санкционираните вече е предприела действия. Но премълчава защо не е „работила“ по другите двама от санкционираните – Пеевски и Желязков. „В обвинителния акт по КТБ няма Пеевски, но ги няма и Путин и Обама. По време на разследването не са установени неща, свързани с господин Пеевски. Няма данни, че той е получавал пари от КТБ“. Това е една от емблематичните фрази на Гешев за Пеевски, казана през юли 2017 г., когато Гешев беше само шеф на спецпрокуратурата и наблюдаваше делото за източването на КТБ.

„Още през 2018 г. Специализираната прокуратура е провела разследване срещу две от лицата, бивши представители на изпълнителната власт, в хода на което са  доказани злоупотреби с български документи за самоличност. Те са предадени на съд за участие в организирана престъпна група, създадена с цел искане и получаване на подкупи, търговия с влияние и изпиране на пари. Към момента делото се разглежда от Специализирания наказателен съд„, пише сега прокуратурата по адрес на Харалампиев и Томов.

За Манолев е обяснено, че през 2019 г. Окръжната прокуратура в Благоевград е внесла обвинителен акт за извършени незаконосъобразни действия с цел получаване на средства от фондовете на Европейския съюз.

Божков е споменат с образуваните дела срещу него и събрани доказателства „за ръководене на организирана престъпна група, съучастие в престъпления по служба, търговия с влияние, подкупи, изнудване и други престъпления с висока обществена опасност. Същият е привлечен задочно в качеството на обвиняем, тъй като се укрива от компетентните органи в чужбина с цел осуетяване на разследването и избягване на наказателна отговорност“.

„Прокуратурата напълно споделя позицията на американските ни партньори, че върховенството на правото и спазването на закона са в основата на всяка демократична държава и отстояването им е невъзможно без единно и последователно противодействие срещу организираната престъпност, прането на пари и корупцията“, пише още в позицията.

Гешев оценява високо американската помощ в борбата с организираната престъпност и корупцията. И твърди, че прокуратурата няма колебания да обвини когото и да е, когато има доказателства.

МЪЛЧАНИЕТО НА ДАНС

„Сега“ зададе въпроси във връзка с Илко Желязков на бюрото за контрол на СРС, Държавната комисия по сигурността на информацията и ДАНС. Бюрото бе попитано дали Желязков ще бъде отстранен от проверката за незаконното подслушване на политици, както и дали ще се оттегли, поне временно от работата на бюрото. От бюрото отговориха, че Желязков е в платен годишен отпуск до 11 юни включително.

ДКСИ отговори със законови разпоредби на въпросите за допуска до класифицирана информация на Желязков и дали обявяването на името му от САЩ е достатъчно основание за отнемането му. Ако Желязков остане без допуск, той няма как да е член на бюрото. Освобождаването му обаче може да стане само с решение на парламента, какъвто в момента няма. ДКСИ обяснява, че компетентна за допуска на Желязков е ДАНС. Тя го проучва, преди да му го даде, както и тя може да отнеме разрешението за достъп, ако лицето е спряло да отговаря на законовите изиствания за получаването му.

ДАНС все още не са отговорили на въпросите на „Сега“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече