Изгърмя и ръководството на болница „Лозенец“, продължават проверките за за търговия с органи

0

Съветът на директорите на болница „Лозенец“ ще бъде освободен, а проверките в болницата ще продължат. Това съобщи на пресконференция министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров. Причините са данни за фиктивно лекувани пациенти и източване на Здравната каса, както и съмнение за престъпление с трансплантации.

Проверка от началото на годината показва, че над 60 пациенти са били записани в болница „Лозенец“ без да са лекувани там. В деня на издаване на заповедта за проверка, болницата е върнала парите, като е обяснила, че е станала техническа грешка.

„Няма как да има 60 технически грешки“, коментира здравният министър Стойчо Кацаров. Той посочи, че над 21 милиона лева е загубата на лечебното заведение за 2020 г., а заетостта на леглата е била 23%.

„Всяко едно от двете неща – отчитането на пациенти без да е извършена дейност, лошият финансов резултат –  е достатъчно основание да се предприемат административни мерки по отношение на управлението на болницата. НЗОК е сезирала и прокуратурата, тъй като е имало и подправени подписи. Тя е извършила анкета на част от пациентите, за които са отчетени неправомерно. Те са потвърдили, че не са лежали в болницата в този период.

В допълнение министър Кацаров посочи, че от 2019 г. до 27 април тази година в болница „Лозенец“ са извършени 14 трансплантации на бъбрек от живи донори, за които има данни, че са незаконни.

„Донорите са племенници от Молдова и Украйна, а реципиентите са чичовци или лели от Израел, Япония, Германия, Оман. Има всички основания да се смята, че тези хора не са роднини помежду си. Вие знаете, че законът не позволява донорство, освен ако няма пряка родствена връзка между донора и реципиента“.

Според Стойчо Кацаров има основание да се смята, че получателите на органи са с фалшиви самоличности. Събраните данни ще бъдат предадени на МВР за проверка.

„Има проверки и в момента тече проверка в болницата. Не може правителствена болница да прави това нещо. Ще бъдат проверени и други болници за подобни неща. Защото имаме достатъчно основание да смятаме, че това не е единственият случай, в който са отчитани неизвършени дейности“, заяви д-р Кацаров.

През април месец е извършена и трансплантация на черен дроб от трупен донор, на четвърти от листата на чакащи пациенти, който е заемал много висок пост в държавната администрация и първоначално не е бил определен като спешен.

Стойчо Кацаров заяви още, че част от ваксините срещу Covid-19, които страната ни ще получи, ще бъдат предоставени на съседни държави. Такова желание са изявили от Северна Македония, Косово, Албания, Босна и Херцеговина.

Новото ръководство на бившата правителствена болница се очаква да стане ясно до края на деня.

В предаването „12+3“ Ася Паскалева от Българския център по биоетика коментира, че не е изненадана, че този вид незаконна дейност продължава, тъй като „България от години е път за трафик на живи донори„:

Движението на органи върви от бедни страни към богати и това го виждаме едно към едно в тази схема (описана от министър Стойчо Кацаров – б.р.). Структурата на дейността не ме изненадва, но ме изненадва това, че болница „Лозенец“, която до скоро беше правителствена, е уличена в тези дейности. Те имат капацитета да правят трансплантации, но е много жалко, че той не е в полза на българските пациенти и чакащи“.

Паскалева подчерта, че е тревожно и скандално прескачането на листата на чакащите за трансплантации

„Ако се докаже, че трансплантациите са незаконни, това означава, че болница „Лозенец“ е била част от канал за търговия с органи“, заяви тя.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече