Прокуратурата: Не е установено незаконно подслушване на политици

0

„Не е установено незаконно подслушване на политици, имащи отношения към политическия живот и изборите за 45-то Народно събрание“ – това обяви говорителят на главния прокурор Сийка Милева  като се позова на информация, получена от ГДБОП, Дирекция „Вътрешна сигурност“ в МВР и ДАНС.

Без да уточни кога, Милева обясни, че по твърденията за незаконно подслушване е образувано досъдебно производство. То е под надзора на Софийската градска прокуратурата и досега са разпитани 11 свидетели:

„С оглед разпространената в средствата за масово осведомяване и информация по делото е сезирано Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства, от което е поискана информация има ли нарушение на Закона за специалните разузнавателни средства и били ли са обект на незаконно подслушване споменатите в медийните изяви лица. Очакваме резултатите от проверката с оглед преценка за предприемане на последващи по закон действия“.

Милева предупреди, че нерегламентираното разгласяване на данни, събрани със специални разузнавателни средства, е  тежко престъпление.

Голяма част от посочените обстоятелства в Доклада на американското Министерство на финансите стъпват на работата на българската прокуратура и на част от събраните от нея доказателства по разследвания, които вече са в съда, посочи Милева.

Във Върховната касационна прокуратура са образувани преписки спрямо посочените в доклада Васил Божков, бившия депутат Делян Пеевски, заместник -председателя на Бюрото за контрол на СРС-та Илко Желязков, бившия заместник-министър на икономиката Александър Манолев, бившия шеф на Агенцията за българите в чужбина Петър Харалампиев и секретаря на Агенцията Красимир Томов, допълни тя.

Милева припомни, че срещу Божков, Харалампиев, Томов и Манолев отдавна текат или разследания, или дела:

„По отношение на лицето Пеевски през годините от страна на прокуратурата са били извършвани редица проверки. Предстои същите да бъдат анализирани. Както по отношение на лицата Божков, Харалампиев, Томов, Манолев, Пеевски, така и по отношение на лицето Желязков, ще бъде извършена пълна проверка и анализ на посочените в доклада на Министерство на финансите на САЩ“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече