Корабен брокер стартира аферата Спецов

0


Корабен брокер от Бургас изплува от данъчната афера на настоящият шеф на НАП Румен Спецов, показа проверка на „Уикенд”.  След едва няколко дни начело на НАП и закани да ревизира фирми на олигарси, културиста Спецов е засипван с призиви за оставка. Повод за скандала е съдбата на неговата бивша фирма „Гранекс Трейдър”.

Спецов продава акциите си в нея през април 2016 г. на клошаря Данаил Николов, на чието име се водят и още десетки фирми, точили ДДС от бюджета. Година след сделката и „Гранекс Трейдър” цъфва в списъка с длъжниците на НАП. Към март 2021 г. дружеството дължи на бюджета внушителните 1 105 482 лв. заедно с лихвите.
До попадането на която и да е фирма в позорния списък на НАП се стига след дълга процедура. Първо се прави данъчна ревизия, която трае около половин година. Следва издаване на ревизионен акт, приемане на възражения от собственика и едва след това покана да се платят доброволно данъците. В случай, че това не стане, фирмата влиза в списъка с длъжници. При „Гранекс Трейдър” включването в позорния списък  става през 2017 г. Според експерти това подсказва, че процедурата започва по време, когато собственик и управител е бил Румен Спецов. Противници на данъчният шеф твърдят, че именно задаващите се огромни дългове го карат спешно да прехвърли фирмата на клошар.


„Г-н Спецов продава фирмата си два месеца преди ревизионния акт, от което следва, че той е бил вече получил съобщението на НАП за започването на ревизията.

За мен е очевидно, че фирмата е продадена, за да се избегне плащане на данъчни задължения и въпросът е кой е човекът, който е виновен, за да се стигне до тази ситуация”, коментира финансиста и бивш депутат Георги Кадиев, призовавайки за уволнението на Спецов.
Шефът на НАП отвърна, че по негово време „Гранекс Трейдър” няма никакви неплатени данъци и не носи вина какво е ставало след него. Заради скандала финансовият министър Асен Василев обяви, че започва нова проверка на фирмата. В случай, че се докаже участие на Спецов в данъчната афера, министър Василев неохотно обяви, че ще го уволни.


Финансисти, прегледали досието на скандалната фирма, са убедени, че Румен Спецов далеч не носи пълна вина за неплатените данъци. Според тях вероятно натрупването на задълженията е възможно да започва преди неговото влизане в дружеството. Това все пак не го освобождава от отговорност за нейното управление в продължение на близо година и последвалото прехвърляне на клошар.


„Данъчни ревизии не се правят ей така, защото на някой му е дошъл реда. Напротив, по-вероятно е дружеството да е селектирано като рисково. Има си много добър софтуер, който хваща почти всичко грешно или съмнително вече. Заради многото работа в НАП често се случва старта на ревизии да се бави с месеци. Няма да се учудя сигнала за нередности да е подаден още преди Спецов да стане собственик“, коментира финансов експерт.
Настоящият шеф на НАП е собственик на  „Гранекс Трейдър“ от края на май 2015 г. до април 2016. Той купува акциите от основателя на фирмата Мартин Илиев. Няколко години след като Илиев я създава, фирмата няма и един лев оборот. Нещата рязко се променят през 2014 г. Буквално от нищото „Гранекс Трейдър” декларира пред НАП близо 7 млн. лева приходи.  Почти толкова са и разходите, за покупка на неназована стока. След ударните сделки в края на 2014 г. „Гранекс Трейдър” се оказва с 1,2 млн. лева дългове към доставчици. Има и все още скромни суми неплатени данъци. Именно в това състояние я купува през април 2015 г. Румен Спецов.


Основателят на предизвикалата скандали фирма Мартин Илиев е родом от Бургас. Днес той е сред най-успешните корабни брокери. В бизнеса го вкарва неговият баща Йордан, който е и основател на корабната агенция „Крисмаре”. За таткото в Бургас се твърди, че преди промените има контакти с хора около службите, което после му помага да изгради успешен бизнес. В сайта си „Крисмаре” се рекламира като първата частна агенция за корабоплаване в България. Основана е в бурната 1991 г. когато просперира бизнеса предимно на хора с контакти „на високо”. След като таткото Йордан прехвърля агенцията на сина си, разрастването продължава. В момента фирмата има клиенти на три континента.


Междувременно Мартин Илиев регистрира още десетки фирми. Част от тях в последствие се прехвърлят към мистериозни офшорки или попадат в ръцете на хора от екзотични държави. За Илиев се твърди, че е близък до известните строителни предприемачи Динко и Йордан Диневи. Чрез корабната агенция той преди години им помага да елиминират конкуренти в конкурса за наемане на един от плажовете в Свети Влас.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече