СЕНЗАЦИЯ: Отец Силвестър наруши тайната на изповедта! Вижте как хули Сливенкия митрополит Йоаникий

0

Известният отец Силвестър Янакиев хвърли бомба в публичното пространство като направи скандални разкрития срещу своя духовен баща Сливенкия митрополит Йоаникий. Свещеникът обяви във фейсбук, че отказва вече да бъде изповедник на владиката.

Ето какво написа отец Силвестър:

„Ще обявя неща, които досега не съм казвал на всеослушание! А не съм ги казвал, защото е нямало причина да го правя. В Църквата да си изповедник е доста сериозна и отговорна работа. Изповедник на различни хора съм от 20 години и се старая да върша това мое задължение с нужното усърдие и прецизност. Изповядвам достатъчно много хора, като се опитвам всеки да го доближавам до крайната цел – Царството Божие. За този период съм се отказал само от едно мое духовно чадо, което не само, че наруши доста правила, но и прояви нежелание да се поправи, а после направи нещо, което беше равносилно на хула срещу Бога. Надявам се Бог да е милостив към него и да не го лиши от спасение! Но аз се отказах от него.

Сега се отказвам да бъда изповедник и на още един човек. Дано Бог да не го изоставя никога и да бъде милостив към него! Това е Сливенският митрополит Йоаникий! От пет години съм негов изповедник и го обичах (мисля, че продължавам да го обичам) като мой духовен баща, и винаги съм го защитавал. Бях до него във всички тежки моменти през последните 20-25 години. Не го изоставих никога. Бях до него във времето на разкола, макар че в София бях притискан много от университетските ми преподаватели. Бях до него когато стана ясно, че е бил агент на Държавна Сигурност. Даже излязохме редом с брат ми до него на първото му интервю след този скандал. Никой друг не го направи. А АЗ МРАЗЯ ДОНОСНИЦИТЕ!!!

Миналата година осуетихме възможността Дядо Йоаникий да попадне под ударите на закона за подписване на незаконен предварителен договор. В следствие на това пострадах и здравословно, защото приех, че защитавам Митрополита си от враговете на Църквата.

Това, което споделям, не е изповедна тайна!

Най-накрая се оказа, че Дядото е наясно с цялата ситуация от самото начало на създаването ѝ (края на 2005 година), а мен и брат ми ни накара да проверим и проучим нещата, уж за да разбере и той дали има нещо незаконно в случая. Когато разбрах, че едни от основните виновници са Вълкан Янев (тогавашния секретар) и един от епархийските съветници, на 26-ти юни, 2020 г. поисках оставката на Секретаря Вълкан Янев.

И какво направи Сливенският Митрополит? Приравни желанието ми за оставка на Секретаря с атака срещу Митрополита и Сливенска Митрополия!? Приравни себе си, като Митрополит и Епископ на Църквата с…мирско лице, замесено в множество съмнителни неща!? Веднага след това ме освободи като Духовен Надзорник на Епархията, а брат ми – от длъжността Протосингел на Сливенска Епархия. Вълкан Янев беше освободен от длъжността Секретар месец по-късно. Но остана в митрополията на …граждански договор. Беше странно, но така реши Владиката…

Пиша тези редове, за да обясня сложната ситуация, която се получи. Аз, като изповедник на митрополита, нямам проблем с това, че той изпълнява своите разпореждания. Тоест, това, че ме освободи като Духовен надзорник е негово решение, което не оспорвам. Проблем е, че Сливенският митрополит се уеднакви с лицето Вълкан Янев, а не със Секретаря на Сливенска Митрополия. Защото Вълкан, като секретар, влизаше и се разпореждаше в заседанията на Епархийския съвет. Сега пак се разпорежда, макар че е на граждански договор с ангажимент, който изтече преди 3 месеца. Сега Секретар е Иван Млечков, но той няма правата, които има Вълкан Янев, който сега е …обикновен служител на граждански договор.

Това е първата причина! Не може Митрополит на БПЦ да позволява на мирско лице да управлява вместо него и да бъде прикриван с цената на всичко!

А от това произлиза и втората причина, която, за мен, има по-голяма тежест:

Създаде предпоставка и раздор между свещениците.

Какво имам предвид? На мен, брат ми и свещениците, които ни подкрепиха, Дядо Йоаникий ни казваше, че го притискат. И ние хукнахме да го защитаваме от „притискащите го“.

А на архиерейските наместници на Бургас, Ямбол и Котел е създал впечатлението, че ние го притискаме и не го оставяме на мира. Това става ясно от писмото, което около 40 свещеници подписаха в желанието си „да защитят своя владика“, като искат оставката и низвержението ми. Ако това писмо го бяха дали на мен и аз щях да го подпиша (ако не обърнех внимание, че лошият в писмото съм аз).

След като разбрах, че останалите свещеници са написали това писмо, за да защитят Владиката си, помолих Дядо Йоаникий да напише или да обясни на тях, че няма вражда помежду ни, а са били неумишлено подведени. Той написа писмо, в което призова към помирение, но буквално излъга, че съм започнал разследването без да го питам. А Вълкан продължава да деребейства в Епархийския съвет, както навремето Кирил Льосков командваше в Ловченска епархия.

Отказвам да бъде изповедник пред Бога на Сливенски Митрополит Йоаникий!

Предполагам, че Негово Високопреосвещенство ще си намери достоен изповедник и се надявам да получи милост от Бога и Спасителя наш, Иисус Христос в Царството Божие!

П. П. Проблемите с тази земя продължават, но вече не нося отговорност за нищо. Каквото трябва – направих!

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече