Война срещу Кошлуков поде министър Минеков

0


Словесният сблъсък между служебния министър на културата проф. Велислав Минеков и генералния директор на БНТ Емил Кошлуков, който започна още с встъпването в длъжност на служебното правителство, прерасна в открита война. През последните дни Минеков всекидневно атакува обществената телевизия и нейния шеф, обвинявайки ги в различни политически грехове. Служебният министър на няколко пъти поиска оставката на генералния директор и се зарича, че ще го отстрани от поста му.

На пресконференция в първите дни на седмицата скулпторът намекна, че Емил Кошлуков е свързан със санкционирани по закона „Магнитски“ фирми по времето, по което настоящия шеф на БНТ е бил в управата на ТВ7. Министърът и телевизионния шеф влязоха в тежък спор и за свободата на словото, а в официална позиция от БНТ обявиха, че ще сезират европейски институции и дипломатическия корпус.
„Аз искам да знам от СЕМ подробности по отношение на присъствието на Кошлуков като директор в „Алфа”. Искам да знам също подробности, които да бъдат подкрепени със справка на НАП и НОИ, за да се уверим, че е бил наистина такъв”, каза още служебният културен министър.


„Тези клеветнически изявления ще получат категоричен отговор, включително по съдебен път лично от мен. Това са категорични лъжи и този път ще потърся правата си с всичките правомощия на закона“, реагира мълниеносно Емил Кошлуков. Разгневеният от твърденията на скулптора телевизионен шеф се закани, че ще го съди след твърденията му за негово участие във фирма, която е в черния списък по закона „Магнитски”. „Г-н Минеков в качеството му на министър си позволи да изрече лъжи, които хвърлят петно не само върху моето име, но и върху работата на БНТ. Няма да позволя да се тиражират клевети и неверни факти. Безусловно ще защитя своето име и работата на колегите”, заяви журналистът. Според Търговския регистър в момента Кошлуков няма нищо общо с „Ноу фрейм медия България”, а не е известно санкциите по Закона „Магнитски” да се налагат със задна дата. Според източник на „Уикенд”, материалния иск срещу Минеков е в размер на 30 000 лв.
Сблъсък между министъра и директора на обществената телевизия имаше и по друга линия. Минеков критикува прекъсването в програма на БНТ от 22 май, за да бъде излъчена пресконференция на ГЕРБ за скандала с подслушванията. „Не обвинявам журналисти, поискал съм обяснение от господин генералния директор за този тежък инцидент, включително съм го запознал с действащите закони и че това е наистина нарушение на националната сигурност”, обясни Минеков. Кошлуков определи аргументите му като несериозни и видя груба намеса в редакционната политика на телевизията. „Да ти поиска министър писмо да му обясниш, защо е твоята редакционна дейност такава и какво си преценил да пуснеш или не, е категорично недопустимо. Проблемът е, че такива действия ще имат смразяващ ефект“, каза Кошлуков. От СЕМ също излязоха с позиция по темата. Според медийния регулатор, намесата в редакционното съдържание от страна на държавата в лицето на нейните органи, е забранена, доколкото би представлявала цензура. От УС на БНТ пък съобщиха, че ще сезира международни институции в защита на медийната свобода. Конкретно се посочва, че ще бъдат сезирани ЕК чрез заместник-председателя на ЕК г-жа Вера Йоурова и Комисаря по правосъдие г-н Дидие Рейндерс, както и Генерална дирекция „Образование и култура”. И още СБЖ, Фрийдъм Хаус, „Репортери без граници”, както и други организации, защитаващи медийната свобода и правата на журналистите.


В позицията на телевизията се посочва, че БНТ е подложена на безпрецедентна атака от изпълнителната власт.

„Министърът на културата в служебното правителство обвини журналистите на БНТ в нарушение на закона, в евентуално престъпление и в застрашаване на националната сигурност. За първи път в историята на националната телевизия нашите колеги са поставени редом до терористи и престъпници”, добавят от БНТ.
„Тези лъжи и безумни обвинения бяха отправени многократно от министър Минеков”, пише още в позицията. „Никога досега, през новата ни демократична история, министър не се е осмелявал да упражнява цензура върху решенията на журналистите, които по закон са независими и самостоятелни”, пише БНТ и посочва, че журналистите в телевизията са притеснени за работните си места.
А в полунощ срещу сряда във фейсбук профила на министъра на културата Велислав Минеков се появи „Довиждане г-н Кошлуков …” Очевидно войната между двамата ще продължи…

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече