Скандалният Никола Николов бил кум на Ива Митева

0

Бившата председателка на парламента Ива Митева е кумица на Никола Николов, шефа на неформалния кръг „Агнешки главички”, написа във Фейсбук журналистката Соня Колтуклиева и допълни, че той е „осигурил старта в големия бизнес” и на Иво Прокопиев. И понеже от времето, когато „Агнешки главички” въртяха политически интриги в страната, минаха доста години, ще припомним кой е позабравения вече Никола Николов.

Веднага да уточним, че името на кръга „Агнешки главички”, за чийто тамада се сочи седесарят от Разград, идва покрай кулинарните вкусове на ангажираните в него. През 1999 г. тези господа, новоизлюпени политици, се събират всеки петък вечер в ресторанта, известен като БИАТ на бул. „Раковски”, недалеч от сградата на СДС, за да

похапват печения деликатес.

Темата на сбирките им е как да лансират политически лидери от провинцията на възможно най-високи точки във властта. Самият Николов има амбиции да стане я икономически министър, а премиер. Когато това се разчува, казва, че това са приказки на интриганти, които искат да го скарат с Иван Костов и други седесари.
Другите в кръга са тогавашните сини депутати от Разград, Благоевград, Ямбол и Кърджали – Никола Николов, Илиян Попов, Панайот Ляков, Красимир Каменов, Пламен Минев и Пламен Иванов и Даниела Николова. Признат за лидер и идеолог на групата обаче е Никола Николов.
По негови думи той произхожда от заможно семейство, като дядо му бил съсобственик в „Каолин”, а после като буржоа заточен в лагер и затова баща му успял да стане само до главен счетоводител. Затова пък Николов, след като завършва тогавашното ВМЕИ, сега Технически университет, става директор на стъкларския завод „Диамант”.

От студентско време се знае с Иван Костов, който му преподава политическа икономия.


През 90-те години Николов вече има репутацията на един от най-богатите българи. Той самият разказва наляво-надясно за заможния си дядо и се хвали, че е първият лидер на СДС в Разград. На партийната конференция на сините през 2000 г. е избран за член на ръководството на СДС. Освен това е председател и на икономическата комисия в Народното събрание и се подвизава в парламентарната комисия „Антимафия”.
От този апогей в кариерата си Николов и дружината му от „Агнешките главички” смело се впускат в поредица приватизационни сделки. Но пък покрай това са принудени да влязат и в сблъсък с другите големи приватизатори – кръга „Олимп”, предвождан от Славчо Христов , ресторантьора на Иван Костов.
Заел вече високи позиции във властта, Никола Николов лансира и

протежето си от Разград Иво Прокопиев.

Както е известно, шефът на „Агнешките главички” е в основата на най-големите му приватизационни сделки. Дори за известно време по препоръка на Николов, Прокопиев става икономически съветник на премиера Иван Костов. Дори Росен Плевнелиев минава през кръга „Агнешки главички”. Там го води Илиян Попов, който тогава е депутат от Благоевград.
След като Костов пада от власт, хората на Николов се отдръпват от своя Командир. Нещо повече, Николов демонстративно отива на сафари в Африка и не участва в гласуването на вот на недоверие, иницииран от СДС. След това предателство е изключен от парламентарната група и става независим депутат.
Румен Овчаров също атакува Николов, както и други сини активисти. През 1999 г. Румен Овчаров казва, че те въртят далавера с цигари – изкупуват огромни количества, точно преди да скочат цените им, понеже имал усложливо подадена предварителна информация. Точните цифри са 14 тона папироси, от които са спечелени над 10 млн. лв. Разбира се, Николов отрича, кълне се, че той бил предложил да не се вдигат цените на българските тютюневи изделия, но така и не го подкрепили.
Следва и още един скандал през същата тази 1999 г. Тогава пред парламента протестират търговци от Разград, които работят в складовете на фирма „Търговия на едро”. Те обвиняват Йордан Соколов и Никола Николов, че подкрепят местен бизнесмен, който иска да приватизира складовете и да ги остави без поминък. Соколов яростно отрича връзка с тези разправии, а Николов все пак признава, че познава въпросния бизнесмен, Според него обаче

продажбата на складовете, щяла да е за добро!

Кариерата на самата Ива Митева започва в най-силните години на нейния съгражданин и кум от Разград. Тя завършва право и през 1998 г. е назначена в Министерството на правосъдието, което далеч не се случва с мнозина от възпитаниците на Софийския университет. В същото министерство работи и съпругът ѝ Георги Рупчев. По времето на Данаил Кирилов, той е командирован в Брюксел. Там е пълномощен министър по наказателно-правни въпроси към европейската съдебна мрежа.
През 2000 г. Ива Митева пък се мести на още по-хубава позиция – мести в Народното събрание. През годините тя се издига до позицията на шеф на дирекция „Законодателна дейност и право на ЕС”. А след последните избори оглави и Народното събрание, където я изстреля партията на Слави Трифонов. Покрай публичните й изяви анализатори отбелязват, че тя притежава уникалното умение на политици като Цветан Цветанов, Мария Габриел и Надежда Нейнски много да говори, без обаче да казва нищо.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече