Фаворит на Слави Трифонов гласен за шеф на БНБ

0

Досегашният фаворит на Слави Трифонов за премиер Любомир Каримански е гласен за управител на Българската народна банка, разкрива „Галерия“. Мандатът на настоящия гуверньор Димитър Радев изтича на 15 юли – четири дена след парламентарните избори. Както е известно, шефът на БНБ се избира от Народното събрание.

Любомир Каримански

Предишният ни парламент, който остава като най-късия в историята ни, не стартира процедура за избор на нов гуверньор. По закон въпросната процедура не може да стартира по-рано от 3 месеца и по-късно от един месец преди изтичането на мандата на сегашния. От партията на Слави „Има такъв народ“ опитаха да включат въпроса в дневния ред на миналото Народно събрание, но идеята бе отхвърлена от другите партии с мотива, че това може да предизвика криза в банковия сектор.

Икономисти и финансисти смятат, че разликата между настоящия управител Димитър Радев и Любомир Каримански е от земята до небето. Радев е един от най-уважаваните банкери в света. Има 21-годишна кариера в Министерството на финансите, където е бил заместник-министър в 6 правителства от 1991 година насам. Ръководил е мисии в сферата на управлението на публичните финанси в над 20 страни от Европа, Близкия изток, Африка и Централна Азия. На два пъти в кариерата си Димитър Радев е отличаван с престижната награда на Global Finanсe World’s Best Central Banker, която се дава след класация на гуверньорите на 94 централни банки в света. За сравнение същата оценка са получавали управителят на английската централна банка Марк Карни, президентът на Европейската централна банка и настоящ премиер на Италия Марио Драги, както и шефът на Федералния резерв на САЩ Джером Пауъл.

Много по-скромна е кариерата на Любомир Каримански. Пътят му минава през „Търговска банка – Д“, известна като банката на Фуат Гювен, или банката, отпуснала кредитите на Доган за ТЕЦ-Варна. След като напуска близката до ДПС финансова институция, Каримански е изпълнителен директор и председател на управителния съвет на „Инвестбанк“ – банката на скандалната Петя Славова. Роденият преди 50 години в малкото градче Койнаре финансист е един от седемте членове на арбитражно-контролната комисия на партията на Слави. Според специалисти в банковото дело да замениш Димитър Радев с Любомир Каримански е равносилно на усещането да слезеш от нов мерцедес S-класа и да се качиш да шофираш стар съветски москвич.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече