Ако изборите бяха днес: ГЕРБ и ИТН с равни резултати

0

С коренно различни предизборни прогнози излизат социолозите днес. След като вчера „Медиана“ даде 3% преднина на „Има такъв народ“ пред ГЕРБ и БСП, днес от „Галъп“ казват друго.  

В началото на изборната кампания изходът започва да изглежда все по-непредвидим. „Има такъв народ“ и ГЕРБ-СДС са с абсолютно изравнени позиции за предсрочните избори на 11 юли.

Това показва проучването на „Галъп интернешънъл болкан“, направено по поръчка на Българското национално радио. Според агенцията именно първото място на вота, което в момента е невъзможно да се предвиди, е една от интригите преди 11 юли.

Проучването обаче проведено в периода 3-11 юни (след санкциите „Магнитски“), но пък само частично улавя отказа на Трифонов да се кандидатира за депутат.

Друга интрига е дали протестните партии ще имат мнозинство срещу ГЕРБ, БСП и ДПС. За момента не, но приближават към тази възможност, посочва „Галъп“.

Третата интрига е какви са шансовете на „Демократична България“ за по-челни места – там се забелязва укрепване на резултат в последните месеци.

Четвъртата интрига е около бариерата. Най-големи шансове там има коалицията „Българските патриоти“.

Ако изборите бяха днес, онези, които се очаква да гласуват със сигурност, биха гласували така:

„Има такъв народ“ би разчитала на 21,2%,

ГЕРБ-СДС – на 21%,

БСП – 15,9%,

„Демократична България“ – 12,1%,

ДПС – 11,9%,

„Изправи се! Мутри, вън!“ – 5,8%,

„Българските патриоти“ – 3,5%,

„Възраждане“ – с 2,7%,

партията на Васил Божков „Българско лято“ – 2,4%.

Общо 3,5% са за другите партии. Сред тях личат формацията около Жан Виденов, формацията на Цветан Цветанов, обединението около Петър Москов, „Атака“ и др.

Потенциалната официална активност ще се калкулира тепърва при публикуването на официалните избирателни списъци. Декларативните нагласи към този момент изглеждат така:

Ако изборите бяха днес, 58,2% от всички запитани казват, че със сигурност биха гласували в изборите на 11 юли. 16,4% казват, че вероятно ще гласуват; 7,3% – че вероятно няма да гласуват; 14,7% -, че със сигурност няма да гласуват. Има и малък дял, които не успяват да отговорят. Минимален дял биха гласували с „Не подкрепям никого“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече