Ексдепутатка осъди КПКОНПИ за 20 бона

0

Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ) е осъдена да плаща солидни обезщетения по Закона за отговорността на държавата, показват съдебните регистри. Антикорупицонната комисия, ръководена от Сотир Цацаров, е осъден от хора, срещу които е водила безуспешно дела за конфискация.

Сред тях е Теодора Дренска, която беше депутат от НДСВ в 39-ото и 40-тото Народно събрание, съобщи „Сега“.

Делото е приключило на първа инстанция с осъждането на КПКОНПИ за 37 хил. лв.

То е спечелено от Цанко Дренски, съпругата му Теодора Дренска и майка му. Тяхното имущество е било блокирано в продължение на 5 години по искане на комисията заради дело срещу Дренски, по което в крайна сметка той не е осъден.

Съдът обяснява, че когато срещу някого бъде образувано дело, комисията трябва да провери имуществото му. Но в нейните правомощия е да „извърши адекватен и съобразен с фактите и доказателствата анализ на имущественото състояние на лицето и свързаните с него правни субекти“. Само така може да прецени дали да поиска налагане на обезпечителни мерки.

Най-голяма част от обезщетението по това дело срещу КПКОНПИ е присъдено на Дренска – 20 000 лева. Според градския съд обвинението спрямо съпруга ѝ и наложените обезпечителни мерки са се отразили върху личния, обществения и професионалния живот, чувствата, честа и достойнството ѝ, върху възможностите ѝ за професионални изяви и развитие в служебен план, авторитета и името на професионалист.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече