ГЕРБ пита премиера: Разследван ли е новият шеф на ДФ „Земеделие“ Борис Михайлов за данъчни измами?

0

Разследван ли е новият шеф на ДФ „Земеделие“ Борис Михайлов за данъчни измами? Този един-единствен въпрос зададоха на брифинг, продължил 2 минути, Тома Биков и Томислав Дончев от ГЕРБ.

Борис Михайлов беше назначен на поста на 10 юни, когато предшественикът му Васил Грудев беше освободен от поста на изпълнителен директор на Държавен фонд „Земеделие“.

През 2008 г. срещу лицето Борис Давидов Михайлов е внесен обвинителен акт за документни и данъчни измами. Обвинителният акт е срещу него и още шестима души. Обвинението е за участие в организирана престъпна група, действала в периода 2001 – 2004 г., заяви Тома Биков от ГЕРБ.

Лице със същите три имена е било задържано в организирана престъпна група, източила 15 млн. лева ДДС през 2004 г. Въпросното лице е било задържано в качеството му на директор на дантъчното управление в столичния район „Овча купел“. Разследващите тогава са установили, че престъпната група, в която е участвало лицето със същите имена, е плащала на лица да регистрират на тяхно име фирми с фиктивна дейност, добави Биков.

Аз имам само един въпрос. Лицето Борис Михайлов – разследван, арестуван, съден, същият ли е, който на 10 юни тази година, е назначен за изпълнителен директор на Държавен фонд „Земеделие„, каза на свой бившият вицепремиер Томислав Дончев, отправяйки въпрос към служебния кабинет, назначен от президента Румен Радев.

В CV-то на новия шеф на ДФ „Земеделие“ Борис Михайлов, разпространено от Министерството на земеделието, пише: 

Борис Михайлов е роден през 1959 г. в София. Той притежава магистърски степени по икономика и право. Също така има завършен курс по мениджмънт в САЩ, както и квалификационни курсове в областта на приватизацията, приватизационните фондове, стоковите, фондовите и валутните борси. Работил е като ревизор в Министерството на финансите, управител на консултантска фирма в областта на финансите и правото, както и като адвокат по данъчно и наказателно право.

Заместниците на новия изпълнителен директор ще бъдат Боряна Алексова, Петя Славчева, Георги Динев и Владимир Атанасов.

Епицентър.бг припомня: През 2004 година бяха арестувани шестима от група, която е източвала ДДС. По искане на прокуратурата те бяха задържани под стража като организирана престъпна група, наречана тогава от главния прокурор Никола Филчев и главния скеретар на МВР Бойко Борисов „фабрика за източване на ДДС“ ,за която се смята, че е ощетила хазната с около 15 милиона лева“.

Официално полицейският капан щраква на 1 октомври 2004 година. В него се озовават трима данъчни служители – Марио Камишев, шеф на ДС Витоша, Борис Давидов (Михайлов) – инспектор в ДС Овча купел, Цанко Дренски и Теодор Делчев от ДС Триадица, Пламен Калчев, който се смята за тартор на групата, и съпругата му Цветелина. По време на обиските спецполицаи изпадат в тежко недоумение от разкоша, с който се сблъскват. „Имаше цели стаи, направени на гардероби и пълни все с маркови дрехи и обувки“, коментира офицер от НСБОП, участвал в задържането на Калчев и компания.

Съдът реши, че по делото има представени достатъчно убедителни доказателства за четирима от обвиняемите – за мозъка на групата Пламен Калчев и неговата съпруга Цветелина, за Ивайло Колев и за отговорния данъчен служител от община “Овча купел” Борис Давидов – (Борис Давидов Михайлов, за когото днес ГЕРБ пита премира дали същият е назначен за шеф на ДФЗ). Поради това съдът определя за тях мярка за неотклонение “задържане под стража” като се мотивира с тежестта на повдигнатите обвинения за документна измама в особено големи размери за източване на 3 милиона лева от ДДС.
Престъплението е със сложен механизъм, а групата е с висока степен на организираност, се казва в мотивите на магистратите.

Борис Давидов, който по това време е член на софийския “Ротари клуб”, е поискал смекчаване на мярката, тъй като боледувал от туберкулоза. За него, в тефтер, открит в нелегалния офис, е вписано, че е получавал суми от Пламен Калчев.

Тогава „Сега“ съобщава следното: „Арестуваните данъчни са Марио Камишев – директор на данъчна дирекция „Витоша“ и Борис Давидов – служител в данъчното на „Овча купел“. Имената на задържаните бяха обявени по време на съвместна пресконференция на главния прокурор Никола Филчев и главния секретар на МВР ген.-лейтенант Бойко Борисов, посветена на операцията.

Според главния прокурор разбитата група била „фабрика за източване на ДДС“.

СХЕМАТА 

При разследването било установено, че престъпната група плащала на лица, за да регистрират на свое име фирми с фиктивна дейност. След това тези дружества издавали фалшиви фактури за фиктивно извършени сделки по внос на стоки от различен характер. В предмета на сделката те вписвали покупко-продажба на черна и бяла техника, китайски стоки и др. Така фирмите се „напомпвали“ с начисления ДДС от фиктивните сделки. След това те подавали молба за възстановяване на данъка от държавата. Така измамниците нанесли на държавата щети за милиони левове.

За да „улеснят“ схемата, измамниците „вербували“ данъчни, които издавали неверни документи, удостоверяващи обстоятелства по търговската дейност на фирмите и така давали основание за неправомерното усвояване на ДДС. Полицейската проверка е установила, че регистрираните фирми нямат складова наличност, чрез която да извършват уж регистрираните финансови обороти на фирмите. Проверките показали, че дружествата са „кухи“ – с несъществуващи адреси, складове и персонал. След употребата на въпросните фирми, те по класическата вече схема много бързо се прехвърляли на лица с нисък социален статус, най-често роми. По този начин те „обезсмислят“ възможността за контрол върху дейността и възстановяването на нанесените щети.

Тези фирми – наричани на професионален жаргон „повдигачи“ – акумулират незаконния ДДС и след като продадат стоката на последната група фирми, го теглят от републиканския бюджет. Последният етап от операцията е фиктивен износ (главно през митническо бюро Горубляне и през Столична митница) на около 50-60% от стоката, който осигурява връщането на ДДС в срок от 45 дни, вместо за обичайните три месеца. 

При разследването било установено, че един от помагачите на организатора – Ивайло К., е собственик на фирма, известна като контрабанден вносител на китайски стоки, който работи за Николай Методиев-Пилето, твърди МВР. Срещу него има образувано следствено дело за контрабандата на близо 250 тира с китайски стоки, маскирани като строителни материали.

От услугите на Пламен К. и създадената от него мрежа от фирми с несъществуваща дейност се ползвали и други структури, занимаващи се с внос. Престъпната група е разполагала с таен офис, където са изготвяни фалшивите документи, необходими за извършването на данъчните престъпления. Офисът работел в пълна конспиративност, а документите са попълвали от няколко наети счетоводителки. Фирмата държала и официален офис на столичния бул.“Витоша“.

При обиски в жилищата и офисите на организатора на групата са открити десетки касови апарати на различни юридически лица, множество печати на фирми, над 40 класьора с данъчни досиета – регистрации на фирми, касови книги и кочани с подпечатани фактури, касови бележки и митнически декларации. Открити са още платежни нареждания, нотариални актове, записи на заповед и значителна сума пари.

Разплитането почнало, когато наскоро при един от случаите на депозиране на поредната папка с фалшиви данъчни декларации, нищо неподозираща служителка от столична данъчна служба открила между документите плик с голяма сума пари. Тя съобщила на МВР за неочакваната находка, като помогнала за установяване на самоличността на приносителя.

През април 2004г. самата Главна данъчна дирекция разкри и уволни 22-ма дънъчни като съпричастни, че са подпомогнали източването на 11 млн.лв ДДС.

Дали Борисов Давидов е  Борисов Михайлов, новият шеф на ДФЗ, предстои да разберем.

Новоназначеният директор на Фонд „Земеделие“ Борис Михайлов е съден за документални и данъчни измами, но е оправдан и дори впоследствие е осъдил държавата за това, че е набеден. Това потвърдиха по-късно за „Хоризонт“ от Министерството на земеделието.

Информацията е в отговор на публично отправен по-рано от страна на ГЕРБ въпрос дали лице с име Борис Михайлов, което е разследвано и съдено за данъчни измами, е същият, който оглави на 10 юни тази година фонд „Земеделие“.

Очаква се по-късно днес директорът на структурата, която разпределя 2 млрд. лв. годишно европейски пари, да даде брифинг в Министерски съвет и лично да отговори на журналистическите въпроси.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече