Какво има в кренвиршите?

0

Какво има в кренвиршите освен кости, клюнове и нокти

Kaто потребители в идеалния кренвирш бихме искали да има чисто месо. Но ако имаше само такова, името на продукта нямаше да е „кренвирш”, а друго. Когато се произвеждат, тези колбаси се правят по най-различни рецепти. В някои се добавят повече подправки, в други сланина или пуешко месо.

Кренвиршите са традиционно разпространен и ползван продукт в България. През последните няколко години те са доста агресивно рекламирани, а пазарния им дял расте. Затова решихме да проучим и да предложим на вниманието на своите читатели съдържанието им, пише Уикенд.

Добавки и пълнители

Соя – по БДС в кренвиршите може да има до 3% соя (соев концентрат или изолат).
Нишесте – ползва се царевично, картофено или пшеничено.
Оцветители – това са пигменти, които се добавят за постигане на търговски вид.
Пълнители – някои от тях се слагат, за да задържат вода, т.е. изкуствено повишават теглото на продукта, абсорбирайки повече вода.
Сол – в някои случаи се добавя в завишени количества, за да се удължи срока на годност.
Понякога се добавят още лой, мас, сланина, кожи и т.н, което не се счита за добра практика.

Влагат ли се копита и нотки?

Притеснително е наличието на все повече производители, ползващи различни методи за намаляване на загубите чрез производство на кренвирши от нискокачественото месо, което остава по костите. Да не говорим, че съществува практика да се добавят остатъци от животни като кости, клюнове и нокти. Установена е, че в тези случаи, когато „месото”“ не е от мускулна тъкан, а има съдържанието на нокът, копито, рог или сухожилие, то не се усвоява добре от организма на човека.

Съдържание на вода и мазнини

Водното съдържание в различните видове кренвирши варира. В най-общи линии, в говеждите и свинските то е с една идея по-ниско – от 54% до 66%, в сравнение с пилешките кренвирши, където процентът на вода може да достигне 72-74%, започвайки от 59%. В сухото вещество на кренвиршите процентът мазнини също варира, като масово нивото му е около 46%.

Микробиологична опасност

Всяко месо, което се влага в кренвиршите, става обект на гнилостни процеси, ако не са спазени санитарно-хигиенните изисквания за производство и съхранение на продукцията. Ако в даден етап се случи неизпълнение на добрите практики, в кренвиршите могат да се установят патогенни микроорганизми от родовете салмонела, ешехерия коли, листеирия и др.

И все пак, какви да купим?

По прицип избягвайте да купувате кренвирши. Ако все пак толкова много ги обичате или ви се налага, избирайте добре вакуумирани и опаковани кренвирши, които имат етикет с ясно упоменат производител и срок на годност. Те трябва да се съхраняват в хладилник, поставени в подходяща опаковка, за да не изсъхват ненужно. Насипните кренвирши, които се предават невакуумирани, могат да се съхраняват максимум до 6 дни в хладилник, докато вакуумираните запазват своята трайност до 15 дни.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече