Срамни игри в „Има такъв народ”: Корпоративен вот е надеждата Олинезата да влезе и в новия парламент

0

Шансът на Никола Кръстев да е пак депутат е да мобилизира гласовете на работниците във фабриките за лютеница и кебапчета в Костинброд и Ботевград

В една млада партия като „Има такъв народ“ винаги има нещо за доизкусуряване, а високата динамика изисква пълна мобилизация от всеки член, за да се докопа до заветно избираемо място в парламента. Затова големите обещания и финансови инжекции се изпаряват бързо, особено, когато не си показал очакваните резултати от вота на гласоподавателите. Няколко неблагоприятни събития изтикаха на неизбираемото 6-то място в листата на „Има такъв народ” за София-област Никола Кръстев-Олинезата.

Затова сега на изборите на 11 юли младият икономист трябва да мобилизира изцяло работниците във фабриките за лютеница на баща си Христо Кръстев в Костинброд и за кебапчета и кюфтета на тъст си Цветослав Лазаров в Ботевград, и да разчита на корпоративния вот, за да може да влезе в парламента с преференцията на гласоподавателите, коментират политически наблюдатели.

Никола Кръстев не попадна на свестни роднини и това най-вероятно ще му струва мястото в парламента. Всъщност и целта му е една, единствена – чрез високото положение в НС да съумее да извади индулгенции за баща си Христо Кръстев, който е обвинен, че е откраднал фирмата „Олинеза“ от бившите си съдружници с фалшиви подписи и документи, за което „Уикенд” многократно писа. Обвиненията срещу Кръстев са за използване на документи с невярно съдържание, за длъжностно присвояване в особено големи размери, представляващо особено тежък случай, при което лишаването от свобода е до 30 години, за сключени неизгодни сделки и за укриване на данъци. Обвинителният акт стои вече две години в съда, но все още няма насрочено съдебно заседание. Освен това Христо Кръстев и неговата компания „Олинеза“ държат рекорда за глоба от КЗК за нелоялна конкуренция.

Докато беше депутат в 45-ото НС, Никола-Олинезата понесе негативи и от тъста си Цветослав Лазаров. В средата на май той подгони шофьор на своя цистерна по магистрала „Струма“ и го заплаши с пистолет да спре. Накрая полицията спря джипа на Лазаров и тикна него и тримата му авери в ареста за 24 часа. Прокуратурата образува досъдебно производство, а тъстът се сдоби с обвинение за закана за убийство. Най-интересното е, че цистерната вероятно е имала двойно дъно, а полицаите се съмняват, че с нея е превозван нелегален алкохол за Гърция. Всичко това униформените от Дупница изпращат като справка в Главна дирекция „Национална полиция“ в София.

Новата политическа кампания на Никола очевидно ще е трудна на фона на скандалите от предишната за 45-о Народно събрание. Първоначално Кръстев бе сложен на трето място в листата. След като станаха ясни прегрешенията на бащата Христо Кръстев, от „Има такъв народ“ се опитаха да го заличат от листите. Това обаче нямаше как да се случи без изричното желание на Никола Кръстев. След това втори път се опитаха да го смъкнат на 9-о място.

Циркът с участието на ЦИК продължи няколко дни, а след изборите на 4 април се оказа, че всичко това вероятно е било прах в очите на обществото. Партийната лидерка на ИТН Виктория Василева на два пъти сменяше района, от който ще стане депутат, за да освободи най-накрая избираема позиция за Никола Кръстев за сметка на експерта по национална сигурност и бивш секретар на МВР Николай Радулов, който собственоръчно се отказа от място в парламента. Така омазаният с лютеница млад бизнесмен се нареди сред заклелите се депутати в 45-ия парламент. Присъствието му остана незабелязано, след като не си отвори устата нито веднъж.

С поставянето му на 6-о място Никола Кръстев трябва да играе „ва банк“. Единственият начин е да събере повече преференциален вот – с повече лютеница и кебапчета за работниците на баща си и тъст си, както и мащабна кампания сред гласоподавателите в Костинброд и Ботевград. Вероятността това да се случи е голяма. Но пък ще покаже, че в партия „Има такъв народ“ са прекрасни математици, когато става дума за получени финансови инжекции и тяхното връщане под формата на депутатски места. На фона на продължаващият да се крие лидер на партията Слави Трифонов, който дори се отказа да се кандидатира за депутат, това е повече от цинично. Защото вместо Слави Трифонов гласоподавателите на ИТН получават случайни хора, чийто политически амбиции и увереност зависят от пачките на родителите им и зависимостите на техните работници, коментират анализатори.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече