Васил Божков издигна за депутат подсъдим за дрога и лихварство

1

Укриващият се в Дубай от родното правосъдие хазартен бос Васил Божков постави знаков столичен бандит на челно място в софийската листа на партията си „Българско лято“ за предстоящите избори на 11 юли.

Приближеният до Васил Божков крими герой Георги Божилов – Тениса, който е подсъдим по шумни дела за дрога и лихварство, ще се яви на парламентарните избори като втори в листата на „Българско лято“ в 23-и многомандатен избирателен район в София, информира „Уикенд“.

Крими героят Георги Божилов – Тениса е кандидат за депутат в партията на Черепа в 23 МИР в София

38-годишния Жоро Тениса бе част от най-близкото обкръжение на Васил Божков и имаше неофициален статут на негов личен сутеньор – всички засукани хубавици в „прокурорска“ възраст, въртящи се около Черепа, бяха доставяни от Божилов. Той обаче странно не бе сред арестуваните сподвижици на Васил Божков при акцията на Специализираната прокуратура в началото на миналата година. Все пак Тениса бе закопчан няколко месеца по-късно заедно с началникът на охраната на Черепа Веселин Балтов и други бодигардове на Божков, но изкара само 24 часа в ареста, преди тихомълком да бъде освободен. Това породи слух, че

Георги Божилов е пропял срещу благодетеля си и е приел ролята на защитен свидетел на прокуратурата.

Кандидат депутатът Георги Божилов – Тениса има тежка крими закваска, датираща отпреди повече от 15 г. Той, заедно с най-близкия си приятел Георги Георгиев – Пъпката, бяха сред най-добрите домови крадци – взломаджии. Тандемът обаче прави грешка и през лятото на 2004 г. нахлува в тузарски апартамент в София, оказал се тайна щаб квартира на действаща по онова време в София хърватска банда наемни убийци.

В жилището Тениса и Пъпката се натъкват на полицейски шлемове и щитове, солиден оръжеен арсенал и на лаптоп, който прибират. Впоследствие лаптопа е предаден на високопоставен шеф от отдел „Убийства“ в МВР, а в него ченгетата откриват снимки и видеоклипове на хървати, позиращи с оръжия. След справка с хърватските служби за сигурност, родните криминалисти установяват, че хърватите са водени от наемния килър Роберт Матанич и че най-вероятно стоят зад серия показни екзекуции над знакови родни мафиоти, сред които Милчо Бонев – Бай Миле, Димата Руснака и Митко Малкия. По-голяма част от хърватите успяват до офейкат от страната, но отмъщението им не закъснява. На 5 септември 2004 г. Георги Георгиев – Пъпката е ликвидиран с куршум в главата в столичния квартал „Младост“.

За да бъде спасен живота на Жоро Тениса, той е скрит за няколко месеца в тайна квартира на МВР. Казват, че оттогава Тениса е информатор на службите за сигурност

Поради тази причина винаги излиза предсрочно от ареста. Жоро Тениса е подсъдим по три дела, като най-старото от тях е за трафик на наркотици към Англия. Божилов е подсъдим като част от бандата на Мила Георгиева – Универсалната и сина й Мартин Георгиев – Джито. Според обвинението, Тениса се е занимавал с трафик на кокаин към Великобритания и пробвал да създаде дистрибуторска крими организация за пласмент на марихуана в България съвместно с Мартин Джито. Въпреки тежките обвинения, които още не са свалени, Божилов изкара само седмица в ареста през 2015 г., преди да бъде пуснат под гаранция.

Георги Божилов купонясва с Васил Божков и с жената на Бобоков на лятно парти в Миконос. Снимката е от лятото на 2019 г.

Жоро Тениса е сред обвиняемите и в процеса за лихварство срещу Веселин Денков – Весо Брадата, но за разлика от останалите 8 членове на групата, изкара само 24 часа в следствения арест. Според обвинението, Жоро Тениса също раздавал пари на лихва съвместно с люлинския бандит Ивайло Георгиев – Пифа. Според оперативни полицейски данни, цитирани в процеса срещу Весо Брадата, именно Жоро Тениса, с пари, отпуснати му от Брадата, плащал на крими елементи, за да протестират на жълтите павета.

На последните парламентарни избори, партията на Васил Божков „Българско лято“ събра около 3% от вота, но наскоро Черепа попадна под ударите на закона „Магнитски“. Заради това малцина вярват, че Божков ще съумее да прескочи бариерата от 4% .

1 Коментар
  1. […] се, че освен Васил Божков и други българи са се изкушили да допълнят […]

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече