Документи на НАП изобличават Румен Спецов за ДДС-аферата

0

Скандална развръзка около данъчната афера с шефа на НАП изплува в документи на негови настоящи подчинени. Проверка на „Уикенд” показа, че източеното от фирма „Гранекс Трейдър” ДДС е засечено от ревизори в приходната агенция само месец и половина след като Спецов я продава на клошаря Данаил Николов. С това на практика се сриват и защитната му версия, че по негово време „Гранекс Трейдър” няма никакви неплатени данъци и „той не носи каквато и да било вина какво е ставало след него“.

Официално Румен Спецов продава акциите си в „Гранекс Трейдър” на 6 април 2016 г. Към онзи момент купувачът Данаил се води собственик и на още десетки фирми, с които в миналото е точено ДДС за над 26 млн. лв.
До момента бе известно, че едва година по-късно бившата фирма на Спецов е включена в списъка с данъчните длъжници на НАП, заради близо милион лева невнесено в бюджета ДДС. Дългият период между сделката и последвалото разкриване на данъчната афера бе и причина Спецов да отрича участие.
Малко по-различна изглежда историята според откритите от „Уикенд” документи към фирменото досие. Оказва се, че ревизионният акт, който засича източените данъци, е бил готов още в средата на юни 2016 г. Това е едва месец и половина след като Спецов прехвърля компанията „Гранекс Трейдър” на клошаря.


Като настоящ собственик и управител на фирмата, бродягата рецидивист Данаил е призован в столичен офис на НАП, за да му бъде връчен ревизионния акт. Поканата към данъчното муле изпраща главен инспектор по приходите Ирина Алексова. От документа става ясно, че фирмената проверка е завършила на 17 юни 2016 г. Според експерти една подобна ревизия продължава доста дълго – поне 3 месеца. Това значи, че е започнала, докато Спецов още е собственик. Според правилата на НАП той трябва да е бил уведомен още в началото на ревизията, разясняват финансови експерти. В това те виждат и обяснения на паническият стремеж на Спецов да се отърве от фалиралата „Гранекс Трейдър”, прехвърляйки я своевременно на бедняка Данаил.
Както може да се очаква, новият „бизнесмен” не се явява за да си получи или възрази срещу ревизионният акт. Служителите на НАП от своя страна започват процедура по принудително събиране на дължимото ДДС. В случая с бившата фирма на Спецов това се оказва невъзможно. Преминавайки в ръцете на маргинала Данаил, тя вече няма никакво имущество или пари по сметките си.


Докато процедурата се движи, наследникът на Румен Спецов е търсен от НАП още четири пъти. Призовките са от декември 2016, януари, февруари и юли 2017 г. Последната е уведомление, че „Гранекс Трейдър” е включена в позорния списък на НАП с данъчни длъжници.


Както може да се очаква, клошарят не възразява, а случаят както десетки подобни затихва. При липса на имущество или пари във фирмата, на данъчните им остава единствено да продължат да начисляват лихви за задълженията, без надежда да ги съберат. Към днешна дата сумата вече е близо 1,2 млн. лева.
Ново раздвижване по аферата с „Гранекс Трейдър” има едва при изненадващото назначаване на Румен Спецов за шеф на НАП. След призивите да си подаде оставката, той се закле, че няма нищо общо с ДДС-аферата. Финансовият министър Асен Василев от своя страна застана плътно зад него. В опит да потуши скандала с протежето си, Василев обяви, че е възложил на независими експерти, извън НАП, да проверят случая. Месец по-късно резултати все още няма. Както „Уикенд” писа неотдавна, Спецов е лично назначение на Асен Василев, с когото били особено близки от около 2 години и половина. Василев дори заплашил, че ще се оттегли от служебното правителство, ако неговия любим данъчен бъде махнат, каквато препоръка дал президента Румен Радев на служебния министър Стефан Янков.


Оказва се, че с казуса междувременно отново са се заели и подчинените на Спецов от НАП. Доколко те могат да извършат обективно разследване по казуса с източеното ДДС е съвсем друг въпрос.
Преди броени дни старши публичен изпълнител Виктория Йорданова отново праща покана към новият собственик на „Гранекс Трейдър” да се яви при нея. Повод е внезапно появила се необходимост от връчване на нови документи по ДДС-аферата. При срещата от рецидивистът Данаил се очаква да даде и обяснения по случая. Включително и за ролята на настоящият шеф на Йорданова Румен Спецов.


Наши източници твърдят, че рецидивистът не се е явил на насрочената среща разпит. Опитите да бъде издирен в порутенета барака където живее, също удрят на камък. Не са го виждали там от миналата пролет. Без резултат приключи опита да издирят клошаря и на Тома Биков и Александър Иванов от ГЕРБ. От тяхно видео се разбра, че мъжът е напуснал порутената си къща в драгоманското село Ялботина, а негови съседи твърдят, че не са го виждали отдавна.
Преди дни бившият премиер Бойко Борисов иронично коментира, че Данаил може вече и да не е между живите.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече