Упорит слух сред военните: Падналият МиГ-29 с майор Терзиев взривен от „приятелски огън”?

0

Разбилият се в Черно море български изтребител МиГ-29, управляван от загиналият авиопилот майор Валентин Терзиев, е бил поразен от приятелски огън, а не е паднал в морето заради техническа неизправност, или пък пилотска грешка. Тази упорита мълва се разпространява сред военните вече втора седмица, а засекретеното разследване на инцидента налива вода в мелницата на слуха, писа Уикенд.

Самолетът МиГ-29 на българската авиция изчезна от радара в нощта на 8 срещу 9 юни, след като излетя от авиобаза „Граф Игнатиево“, за да участва в международното учение „Шабла 2021“. На следващата сутрин пилотът Валентин Терзиев – началник щаб на ескадрила в 3-а авиационна база, бе обявен за мъртъв, но точната причина какво точно се е случило все още не е известна.


Вдовицата на загиналият пилот Терзиев – Димитрина Попова вече публично намекна, че подозира убийството на съпруга си. В емоционална публикация във Фейсбук, съпругата на майор Терзиев призова военните да разкрият цялата истина, а не да прикриват данни и да манипулират разследването.
„Този полет е воден от някой ръководител полети. Разчитали са, че за 5 секунди ще се справи и ще обърне самолета. Не е взимал сам решенията. През цялото време е поддържал връзка. И до сега не казват с кого е провеждал разговори. Завършекът на задачата може и да е пилотска грешка. Но защо казват „Полетът протичаше нормално”? Какво значи? Излез и кажи кой ръководеше, кога излетя, къде? Това е учение – не е тайна. Когато всичко е било изправно и някой те е ръководил. И виждайки, че има нарушение на безопасността, а той те води натам… за мен това е даже умишлено убийство”, категорична е Димитрина Попова.


Според първоначалната версия, поддържана от военните, самолетът е паднал в морето, след като се е снишил прекалено ниско, за да стреля по подвижна мишена – парашут. Впоследствие обаче бе установено, че самолетът се е разпаднал преди досег с водата, а майор Терзиев не е катапултирал, каквито бяха първоначалните надежди. И за да бъде мистерията пълна – черната кутия на самолета удобно не е открита. Нещо повече – военните призоваха никой цивилен да не доближава района, където се е разбил изтребителят с майор Терзиев, тъй като се чуха призиви на водолази-любители да подпомогнат военните в търсенето на черната кутия.
„В района, където се е разбил изтребителят, има разположени американски военни установки, които са част от натовското учение. Заради това върви упорит слух, че нашият МиГ е свален погрешка точно от американците. Ако това наистина е така, черната кутия на самолета никога няма да бъде открита, за да не се научи нелицеприятната истина“, коментира висш военен пред „Уикенд“.


Другата версия, която е много по-вероятна, но също твърде нелицеприятна и благодатна за геополитически интерпретации е, че изтребителят, управляван от майор Терзиев, се е самовзривил заради калпав ремонт на самолетния двигател, който просто отказал.


„Става въпрос за двигател, ремонтиран в Полша, а не в Русия. Заради това и гаранцията от руския производител не важи. Ако си спомняте, преди няколко години военнния министър Николай Ненчев сключи договор с полска фирма за ремонт на 8 двигатели на руските самолети МиГ-29. Заради това даже беше даден на прокуратурата, но наскоро съда го оправда. За съжаление, е твърде възможно поляците да не са се справили с ремонта на двигателите на МиГ-29 и това да е струвало живота на майор Валентин Терзиев. Третата версия за падналия самолет е саботаж и то от руска страна, но това вече граничи в сферата на конспирацията“, разкрива източникът ни от Военно министерство.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече