И ЦИК се съмнява в сигурността на машините

0

Това, което се случва в ЦИК, е пряк резултат от тази истерична десетдневка в 45-тия парламент. Така коментира твърденията за разногласия в комисията изборният експерт и член на ЦИК проф. Димитър Димитров, който беше гост в „Денят започва“ с Георги Любенов по БНТ.

Според Димитров около 7-8% от тези, които гласуват в секции с по-малко от 300 избиратели по списък, ще могат да упражнят вота си на хартия, което е много малък дял.

В гласуването с машина има много спорни елементи, смята Димитров. В Конституцията е записано, че трябва да имате равноизбирателно право и според мен няма как да бъде равно, ако достъпът до него е различен, коментира Димитров. Никой не може да изключи технически блокажи на устройствата и тогава ще се ползват хартиени бюлетини, обясни той.

Сагата между ЦИК и „Сиела Норма“ още не е приключила, тъй като ние още не сме заплатили стойността на услугата, която сме получили. Между другото ние директно се опитахме да контактуваме със „Смартматик“, обясни Димитров.

Около 4200 лв. е цената на бройка от допълнителните 1637 машини, като е изкупено цялото налично количество. Тези пари ще се заплатят на фирмата авансово на 100 % от държавата, допълни Димитров.

Надявам се Народното събрание, което ще изберем в тези избори, да има малко повече време и да се заеме по-системно с решаването на въпросите за машинното гласуване, каза още Димитров.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече