Сийка Милева за списъка с 38-те: Рашков да не разпространява „фалшиви новини“

0

Разбирам интереса на медиите по повод определени твърдения за т.нар. списъци. В тази връзка считам, че за пореден път се налага да заявя, че Прокуратурата няма да позволи да бъде въвличана в предизборни политически кампании и битки. Разпространението на подобни неверни и манипулативни твърдения от страна на вътрешния министър – г-н Рашков са пример за хибридна пропаганда чрез разпространение на „фалшиви новини”. Това каза за „24 часа“ говорителят на главния прокурор Сийка Милева по повод поредните коментари на служебния вицепремиер и вътрешен министър Бойко Рашков в ефира на „Евроком“ във връзка със списъка от 38 политици и магистрати, изготвен от ДАНС през 2019 г. Рашков загатна, че главният прокурор Иван Гешев вероятно присъства в него. Този списък е свързан с недекларирани сметки и имоти в чужбина.

„Това води до нарушаване на постигнатите съвместни резултати между ПРБ и МВР до момента, така също и до възпрепятстване на взаимоодействието между двете институции, което е в основата на борбата с корупцията и престъпността. Каква е целта, всеки може да си отговори сам“, каза още той.

“За пореден път призоваваме г-н Рашков да спре разпространението на подобни неверни твърдения в медийното пространство. Става практика да се твърди, че някой знае нещо, но че не желае да го каже. Може би, защото в действителност няма какво да каже. В тази връзка припомням, че във всяка правова държава този, който разполага с информация за извършено престъпление, следва да уведоми компетентните органи и най-вече прокуратурата. Атаките срещу съдебната власт само уронват устоите на държавността и са в интерес само и единствено на престъпността. Българските граждани ще получат пълната информация при спазване на всички нормативни изисквания. Прокуратурата многократно е доказала, че държи на прозрачността и ще продължи да бъде открита към българското общество.

И в заключение още веднъж подчертавам, че Прокуратурата не желае да бъде страна в политически битки и че успешното взаимодействие, а не войната, са ключов фактор за постигане на резултатите в противодействието на престъпността.”

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече