Коалицията на Жан Виденов се разпада дни преди изборите

0

Коалицията на Жан Виденов „Ляв съюз за чиста и свята република“, в която организационен секретар е бившият премиер Жан Виденов, е на път да се разпадне още преди изборите на 11 юли, пише в новия си брой „Галерия“. Миналата седмица се провел съвет на коалицията, на който почти се стигнало до физически сблъсък между представителите на отделните формации, които са представени в общия ляв блок.

В дъното на скандала бил бившият депутат от БСП Красимир Янков, който се присъедини към Жан Виденовата партия със своята „Българска прогресивна линия“.

 Янков си навлякъл гнева на част от новите си партньори с твърденията, че България трябва да запази проевропейската ориентация и членство в НАТО.

С което извадил извън от равновесие Виденов и друг знаков участник  в коалицията Николай Малинов. Последният се върна специално от Москва, за да участва в съвета.

Една от основните идеологически опорни точки на „Ляв съюз за чиста и свята република“ е яростното русофилство и декларацията за напускане на НАТО, както и поставяне под въпрос членството на България в Европейския съюз.

Още от самото начало на съществуването на коалицията  Красимир Янков се опитал да диктува най-важните послания, което не харесало на Виденов. Както е известно бившият премиер е особено подозрителен към БСП и нейните кадри.

На страната на Виденов в този конфликт застава и лидера на русофилската партия „Възраждане за Отечеството“ Николай Малинов . Той изригна  с пост във Фейсбук:

„Ние сме категорично за излизане на България от военните структури на НАТО, както и за участието на страната във военните действия на НАТО. Най-вече в учения в Черно море, които се възприемат като враждебни от Русия. Създават огромни проблеми пред националната ни сигурност и са в пълно противоречие с вековните братски отношения между руския и български народ“, пише Малинов.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече