Клошарят-милионер на Румен Спецов скрит в Испания, бере мандарини

0

Клошарят Данаил Николов, на когото през пролетта на 2016 г. настоящия шеф на НАП Румен Спецов продава фирмата си „Гранекс Трейдър“ заради натрупани огромни задължения към хазната, не е убит, а скрит от покровителите си в Испания. Това разкриха пред „Уикенд“ съселяни и познати на „данъчното муле“ на Румен Спецов от драгоманското село Яблотина, които настояха имената им да не бъдат обявявани публично, за да си спестят нови разпити в прокуратурата и в полицията.

Тази пролет, дни след като културистът изненадващо бе назначен за бирник №1 на държавата от финансовия министър и свой близък приятел Асен Василев, стана известно, че Спецов е прехвърлил фимата си за търговия с фитнес добавки на подставено лице, за да избегне плащането на данъчно-ревизионен акт в размер на над 1,1 милиона лева. Към днешна дата дружеството „Гранекс“ е на челно място в списъците на големите длъжници на НАП.
Данъчно-криминалната афера на Румен Спецов вече е разследвана от прокуратурата, която обаче не може да открие новия собственик на фирмата – клошарят Данаил Николов. Заради изпаряването му депутати от ГЕРБ даже допуснаха, че „сламеният“ купувач на фирмата на Спецов е

убит от инициаторите на аферата,

за да се прекъсне нишката, водеща към шефът на НАП.
„Г-н Данаил Николов, на когото Румен Спецов е продал фирмата си, има шест присъди за кражба. Последната е от 2012 г. Собственик е на 23-24 фирми с милиони левове задължения към хазната. Които сега г-н Спецов трябва да събере. Г-н Данаил Николов е „убедил“ Румен Спецов да му продаде фирмата си за „крупната“ сума от 500 лева. Това вероятно е някаква „харвардска иновация“ – да купиш фирма за 6 милиона за 500 лева? Какво казва министърът на финансите Асен Василев за тази схема, която има профила на ДДС измама?“, възмути се депутатът от ГЕРБ Тома Биков, който лично посети „офиса“ на сламения купувач Данаил Николов в село Яблотина.
„Данаил не е убит, а е принуден да се покрие в Испания. През годините той често пътува до Мурсия, където живее негова братовчедка със семейството си. Доколкото знам, той

бере мандарини и портокали в Мурсия

и ще остане в Испания поне до есента, когато поутихне бурята. Иначе МВР го издирва безрезултатно от няколко години, тъй като той е купувач и на други търговски дружества с огромни задължения към хазната“, разкрива пред „Уикенд“ съселянин на клошарят-милионер от Яблотина.
Според местните жители, твърде възможно е Румен Спецов никога да не се е виждал със сламения купувач на дружеството „Гранекс“, а да е използвал услугите на свои приближени, които да са движили бутафорната сделка срещу заплащане.
Въпреки грандиозният корупционен скандал около Румен Спецов, културистът-бирник засега остава на поста си. За него категорично се е застъпил финансовия министър Асен Василев, който даже заплашил, че ако Спецов бъде уволнен, той ще си тръгне заедно с него. Преди седмица Василев публично коментира, че ако се окаже, че приближеният му шеф на НАП е ощетил хазната с над 1 млн. лв., ще го освободи. И макар да изникнаха нови данни, според които финансовият отчет на фирмата „Гранекс Трейдър“ ООД за 2014 г. е подписан от… Румен Спецов, в качеството му на главен инспектор в отдел „Раследване на особени случаи“ в НАП, новият началник на данъчните все още не е отстранен.
Именнно фактът, че Спецов като служител на НАП

сам подписва и заверява отчета на фирмата си,

управлявана тогава от съпругата му Плама Желева и от бургазлията Мартин Илиев, е сред най-сигурните доказателства за ключовата му роля в данъчната афера за над 1 млн. лв. Защото малко след като напуска работата си в НАП през 2015 г., Спецов изкупува дяловете на Мартин Илиев в „Гранекс“, а 10 месеца по-късно продава набълбуканото с дългове дружество на клошарят Данаил Николов.
Иначе огромни въпросителни има и около разписаният от самия Румен Спецов в качеството му на служител в НАП през 2015 г. отчет на фирмата му за търговия с фитнес добавки. В отчета за приходите и разходите за 2014 г., дружеството, тогава управлявано от съпругата на културиста, е декларирало 6 875 000 лв. приходи от продажбата на стоки и 6 858 000 лв. разходи за закупуването им. В резултат на това „Гранекс трейдър“ е излязло на печалба от едва 16 000 лв. Според финансисти, е твърде съмнително печалбата на фирмата да е в размер на под 0,1% от стокооборота й и това е сигурно доказателство, че чрез дружеството за фитнес добавки Спецов и приближените му са въртели данъчни афери.
„Очеизваждащо е, че фирмата на Румен Спецов е замесен в данъчната измама, тъй като дружеството няма никакви дълготрайни материални активи като камиони и офис например и не е плащало нито лев за служители. При годишен оборот от над 6 милиона лева, заверения отчет на „Гранекс“ направо боде очите. Смехотворна е тезата, че дълговете на дружеството са натрупани от новия й собственик – укриващия се в Испания Данаил Николов“, категорични са финансови експерти.
Както „Уикенд” вече съобщи, доста притеснен от скандала с данъчния е президента Румен Радев, който изискал обяснение от служебния премиер Стефан Янев как Спецов въобще е бил назначен. Така станало ясно, че той е протеже лично на министър Асен Василев, който заплашил, че ако Спецов бъде освободен, също ще си тръгне от поста.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече