Емил Хърсев съветва наред – от фараонката Ружа и Мая Илиева, та до премиера Стефан Янев

0


Скандалният финансист Емил Хърсев е поканен да съветва премиера Стефан Янев. В създадения наскоро икономически съвет доцентът от УНСС е в компанията на вицепремиерите Гълъб Донев, Атанас Пеканов, финансовия министър Асен Василев, икономиста Красимир Ангарски, програмния директор в Центъра за либерални изследвания Георги Ганев и преподавателя в Норвежкото бзнес училище Пламен Ненов. Основна задача на този елитен съвет е да обсъжда, разработва и прилага иновативни стратегии за решаване на икономическите проблеми у нас.

Самият Емил Хърсев през годините на прехода е съветвал кой ли не. Сред неговите клиенти, например, е елитът на ВИС, начело с вдовицата Мая Илиева, съратниците й Красимир Каменов-Къро и Кирил Кленовски-Парахода. Години преди това Хърсев дава съвети по икономика и на братята Васил и Георги Илиеви, с които по негови признания се бил сприятелил. Дори се твърди, че той е измислил идеята за висаджийската банка „Национал”. Нейният капитал уж щеше да бъде осигурен от спортни звезди като Христо Стоичков, Емил Костадинов, Трифон Иванов, Любо Пенев, Стефка Костадинова и други приятели и съученици на борците Илиеви. Паметливи твърдят, че и Слави Трифонов, като човек от висаджийския приятелски кръг, също имал интерес към трезора. Банката обаче така и не получи лиценз от БНБ.


През 2005 г. обаче Емил Хърсев се появи в забравената вече „Федерацията на свободния бизнес”, която уж щеше да бъде нещо като партия на средния и малък бизнес.

Той дори влезе в ръководството й. Тогава Хърсев обясни, че ще се явят на избори, за да дадат „възможност на българския народ да гласува за тези, които го хранят!”. Хората вече са забравили, но тогава финансистът обяви, че партийните каси доста ще олекнат, тъй като в новоизлюпената му структура влизат много от спонсорите на политическите партии. Този проект обаче, както и банката на висаджийте „Национал”, стигна точно до под кривата круша.


В по-нови времена, както „Уикенд” наскоро писа, Емил Хърсев застана зад тежки покупки в центъра на София.

Според Имотния регистър той дава над 2 млн. лева, за да се сдобие с апартамента в центъра на София на банкера-беглец Цветан Василев. Запознати обаче казват, че истинският притежател на жилището с бронираните прозорци е господин  от най-близкия кръг на братя Васил и Георги Илиеви и син на голям икономически шеф от времената на Тодор Живков.


Емил Хърсев купува имоти из центъра на София и за одиозната Ружа Игнатова.

Името на премиерския съветник по икономика стои и зад сделката за красивия дом на някогашния столичен кмет д-р Димитър Моллов, на площад „Народно Събрание” 11. Сградата преминава от фараонката Игнатова във фирма на Емил Хърсев, като казват, че истинският собственик отново бил друг.


С толкова богато минало не се съмняваме, че Емил Хърсев ще даде най-добрите съвети и на премиера Стефан Янев.
Да не пропуснем и другия важен ангажимент на финансиста и доцент. Брат Хърсев е „майстор на Стол” на масонската ложа „Заря”, която е побратимена с ложи от Москва и Белград, както обясняват стари зидари. Премиерът Стефан Янев пък е от ложата „Софийски приятели”, докато за Румен Радев се твърди, че е от пловдивската ложа „Слънце Ориент”.
Дали пък по масонската линия няма да се окаже, че финансистът е шеф я на премиера, я на президента, шегуват се от опозицията.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече