Черепа се фука с колекция от титли менте – разпространява биография с напазарувани за по 200 долара псевдонаучни отличия

0

С помпозна биография, гарнирана с куп менте научни титли и отличия, стартира кампанията си за парламента Васил Божков-Черепа. В опит да спечели избирателите си, санкционираният от САЩ по закона „Магнитски” хазартен бос стартира операция за изчистване на имиджа. Основен акцент в плана за избелване е богатият списък с отличия на Черепа за принос в световната наука и култура.

На пръв поглед те звучат респектиращо, но проверка на „Уикенд” показа, че зад тях не стои нищо. За придобиването им не са нужни научни трудове, а единствено да се платят по няколкостотин долара. Така лауреат може да стане дори и напълно неграмотен човек. Стига да има достатъчно средства да покрие тарифата.
Биографията на Черепа, публикувана във Фейсбук, носи скромното заглавие: „Васил Божков КОЛЕКЦИОНЕРЪТ. Наред с данните къде и кога е роден и завършил образование в справката изрично се акцентира и на създадената от него колекция от антични артефакти, уникална в световен мащаб. За нея прокуратурата твърди, че е придобита нелегално от иманяри, но Божков предпочита да не засяга темата. Следва списък с купища международни научни награди и титли, коя от коя по-помпозно звучащи.

Отличията са присъдени заради демонстрираните изключителни постижения в сферата на бизнеса, науката и културата, хвали се хазартният бос.

„През 2005 г. става Почетен директор за Европа на Международния биографичен център в Кеймбридж. През същата година получава световно признание за принос и достижения в областта на икономиката от Световния конгрес по изкуства, наука и комуникации. През 2005 г. става почетен носител на медала „American Medal of Honor” за изключителните му постижения в областта на бизнеса и икономиката (от Американския биографичен институт, САЩ). Г-н Божков е сенатор в Конгреса на световните нации. От 2007 г. е генерален посланик на Обединената културна конвенция. Нобелов лауреат от Американският биографичен институт”, става ясно от справката, с която Черепа се хвали.


Четейки списъка с наградите може да останем с впечатление, че става дума за гений от световна величина, а не хазартен бос и данъчен измамник, раздаващ подкупи на хора от висшите ешалони на властта.

Отделен е въпросът кога Божков е успял да ги заслужи, покрай търговията с търкащи се талончета и разнасянето на пачки евро. Справка в интернет показва, че претенциозно звучащите институции, оценили заслугите на Божков, са напълно кухи. Всички споменати организации са част от т.нар. Американски биографичен институт. Самият той, въпреки помпозното си название е частна фирма, специализирала се в задоволяване суетата за престижни титли и отличия на богатите. На всичкото отгоре „институтът” със седалище в американският щат Северна Каролина е фалирал през 2012 г. , след започнало криминално разследване за измама и пране на пари от тамошните власти. В публикации на щатски медии дейността му е описана като измамна организация специализирана в продажба на измислени титли и награди, за стремящи се към евтина слава комплексирани парвенюта. Любопитно е, че сред отличените могат да се намерят и хора от цял свят, с далеч по-скандална биография от Божков.


Институтът от Северна Каролина от своя страна създава още куп фондации, „академии” и научни центрове в различни държави, които също раздават престижно звучащи награди на килограм. Малка част от тях са и изброените в биографията на Черепа. Различни са единствено тарифите за всяко от отличията. Цената варира от нивото на престиж на съответната титла, качеството на бланката, върху която е отпечатан сертификата и материала за рамката, в която да бъде поставен, става ясно от медийни публикации в САЩ.
Една от най-високите е тарифата на Международния биографичен център в Кеймбридж (IBC – Cambridge). Той разбира се няма нищо общо с прочутото английско градче. Цената да те произведат в „Почетен директор за Европа” е 425 британски паунда. Цената за останалите титли на Черепа, до фалита на печатницата през 2012 г. е била между 195 и 400 долара. За улеснение на суетните претенденти за слава, грамотите се пращат по куриер, а удостояването с титлата става веднага след като се преведат парите.


Оказва се, че освен Васил Божков и други българи са се изкушили да допълнят биографията си с отличия от Американският биографичен институт. Сред лауреатите са видни светила на науката като шефката на Синдиката на българските учители Янка Такева, внучката на Тато Евгения Живкова, проф. Николай Овчаров и още десетки други нашенци. Всички те гордо са вписали в биографиите си получените отличия от „института”, показва справка в интернет. Без естествено да упоменават процедурата за това, заслуги и платена цена.
Подобни печатници за „научни” титли и отличия съществуват и в други страни. Общото между всички тях са помпозните заглавия и твърдите тарифи за суетните кандидат-учени. Сред най-ползваните у нас са услугите на Руска академия по естествознание и Международната академия по електротехника със седалище в Москва. Въпреки помпозните си названия това са фондации, чиито продавани титли нямат никаква научна стойност. Това не пречи светила като Николай Банев, завършил някаква филология в Пловдив, гордо да се кичат с титлата „академик” от Международната академия по електротехника. Негови колеги са и ще куп родни бизнесмени и набедени интелектуалци. Общата черта между тях е принадлежността им в миналото към Държавна сигурност и днешните неистови претенции за слава на учени и интелектуалци.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече