Стойчо Кацаров „точи” Здравната каса (Министърът се оказа фалшиво лекуван в столична болница)

0За източване на Здравната каса е използван министър Стойчо Кацаров от столична болница, научи „Уикенд”. Оказва се, че наскоро здравето на Кацаров се е влошило изключително много и той по спешност постъпва в лечебното заведение. Там медиците все пак успяват да го върнат от „оня свят” след много усилия. И всичко това, без самият министър дори и да подозира за собствените си здравословни премеждия!

В същия момент документацията подадена от болницата до НЗОК е перфектна. Според книжата състоянието на Стойчо Кацаров се усложнява вследствие на прекаран тежко Ковид-19. Както може да предположим, подобна високоспециализирана помощ струва доста пари, които лечебното заведение си иска и съответно получава от Здравната каса.

Схемата, макар и нагла, на практика е изключително семпла и се практикува от години в почти всички болници. Резултатът са надписани сметки за десетки милиони левове, които се покриват от здравните вноски на всички българи. Обичайно като фалшиви пациенти се вписват всевъзможни маргинали или хронично болни хора. Първите трудно могат да бъдат открити при евентуална проверка, а за вторите подобно постъпване в болница е напълно обичайно. Никой обаче до момента не си е позволявал наглостта да злоупотреби с имената на известни хора. Още по-малко с това на самият здравен министър.


Всъщност измамата с Кацаров първоначално минава без проблем, а парите за „лечението” му са изплатени от НЗОК. Още повече, че самият той отговоря формално на профила. По негови признания в края на миналата година прекарва Ковид-19, с двустранна пневмония. За това и последващите усложнения, който да го вкарат в болница са в рамките на нормалното.


За беля, покрай друг случай с фиктивни болни, министърът решава да направи справка и в личното си пациентско досие. Така с изумление разбира, че наскоро е бил едва ли не на прага на смъртта.
Подобна проверка за извършени прегледи, изписани лекарства или болничен престой може да направи всеки в сайта на Здравната каса. Информацията е част от т.нар. здравно досие. Както повечето неща в България и тук достъпът е максимално усложнен. За да се възползвате, ви е нужен специален персонален код. Той се издава само лично в офис на НЗОК, след неизбежното дълго чакане на опашки.
Наскоро здравните власти обещаха, че ще пуснат специално приложение за мобилни телефони, през което ще може да се прави подобна проверка. Там трябва да има и възможност за подаване на сигнал, ако се установи, че сте лекувани или са ви изписани лекарства без вие да знаете. За момента то така и не функционира, макар като пусков срок да бе посочен средата на юни, писа Уикенд.
Източниците ни не разкриват името на болницата, позволила си наглостта да точи пари от името на здравния министър. В същият момент от действията на Кацаров и подчинените му лесно могат да бъдат направени съответните изводи.

Преди две седмици стана ясно, че експерти от министерството са влезли на спешна проверка в „Пирогов” заради сигнали за фалшиво лекувани пациенти.
„Обект на проверката в „Пирогов” са 900 хоспитализации през 2020 и 2021 г. Диагнозите са „чернодробна цироза” и „хронична бъбречна недостатъчност”, обяви зам.-министър Димитър Петров. Според него всички съмнителни болни попадат там след прекаран Ковид-19. Макар подобни усложнения да са възможни, според него поне една трета от случаите със сигурност са фалшиви. Заместник-министъра се позова на конкретни сигнали от „лекувани”, без да даде подробности. Част от тях при проверката признали, че са лежали в „Пирогов” заради коронавирус, но нямат спомени да са приемани в последствие, заради усложнения.
От болницата категорично отрекоха да са фалшифицирали документи на пациенти. Директорът на „Пирогов” проф. Асен Балтов се похвали, че при него постоянно текат проверки и не се притеснява от още една. Преди дни пред спешният институт се събраха десетки бивши пациенти на протест в подкрепа на лекарите, които са ги лекували. Хората твърдяха, че са дошли спонтанно, без никой да ги кара или организира. В същия момент правеше впечатление, че всеки един от десетките дошли спонтанно протестиращи, размахва еднотипни като дизайн и текст, отпечатани на специален принтер, скъпи плакати.


Евентуалните злоупотреби в „Пирогов” далеч не са единствените разкрити през последните месеци. Журналистическо разследване показа, че подобни практики съществуват и в бившата правителствена болница „Лозенец”. В свой репортаж, излъчен през февруари, Миролюба Бенатова показа документи, че над 100 души, преминали на профилактични прегледи през болница „Лозенец” през ноември и декември миналата година, след това са отчетени в НЗОК като „хоспитализирани по спешност” с диагноза „Емболия и тромбоза на долните крайници”. Естествено, нито един от тях не подозира, че страда от тази изключително рядка болест и съответно е приеман в болница „Лозенец”. Лечебното заведение от своя страна прибира по 3671 лв. за един ден болничен престой, или над 400 хил. лв. След репортажа НЗОК започна проверка, а от болницата се оправдаха с допусната техническа грешка на служителя, който е подал документите за парите в Здравната каса.


Предишният здравен министър Костадин Ангелов категорично отказваше да коментира случаят с менте пациентите в „Правителствена”. Едва след застъпването на служебния кабинет там започна проверка. Така се разкри и схема за нелегални трансплантации на чужди граждани, което коства и поста на директора д-р Любомир Спасов. По документи донорите на бъбрек – млади хора от Украйна и Молдова се водят роднини на получателите на органа от Израел, Япония, Германия, Оман. Естествено, това е абсолютна измислица, за да се заобиколи забраната за донорство от жив човек, без роднинска връзка между него и реципиента. Според настоящия здравен министър, сигнали за престъпните практики свързани с търговия с органи са подавани още миналата година от Интерпол. Проверка на служители в здравното министерство е потвърдили информацията, но от ГДБОП така и не са реагирали на подадения им сигнал.

Изскачат куп злоупотреби за милиони

От статистика на здравното министерство става ясно, че болница „Лозенец” не е единствената, в която се наблюдава бум на лекуваните от „Емболия и тромбоза на долните крайници”. През 2019 г. с тази доста екзотична диагноза в цялата страна са приети 3686 пациенти. Година по-късно бройката скача на цели 7313 души. В резултат от бюджета на НЗОК са платени над 24 млн. лева на болниците. Според медици подобен рязък скок на лекуваните по спешност е напълно нереален.
Съмнителни данни има при плащанията по други клинични пътеки. В справката на здравната каса има доста странни данни свързани с раждания и последвали лечения на родилки.
В общинската болница в Свиленград през 2019 г. са отчетени 83 случаи на раждания и впечатляващите хиляда на „Стационарни грижи при бременност с повишен риск”. Така излиза, че едва ли не всяка от тези жени е лежала в болница по време на бременността си над десет пъти.
Подобни странни цифри има и в общинската болница на Чирпан. Там е имало 77 раждани и са отчетени 329 хоспитализации по клиничната пътека за стационарни грижи при бременност с повишен риск. В Харманли цифрите са 43 раждания и 268 усложнения при бъдещите майки.
Съмнителни са и хилядата отчетени деца болни от бронхопневмония в Свиленградската болница за 2019 г. Според експерти е доста спорно дали в града дори има толкова деца. Подобни странни цифри отчитат и частни болници в Пазарджик и Пещера.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече