Самономиниралият се за кандидат-президент Стъки пак се появи: Рашков да не използва църквата за политически игри!

0

Самономиниралият се за кандидат-президент ММА боец Станислав Недков-Стъки излезе с позиция срещу опита на МВР шефа Бойко Рашков да намеси Църквата в политическите игри. По думите му, комунистът Рашков, който на стената си, вместо икона, цял живот е държал портрета на Тодор Живков, няма право да говори за Църквата.

„Бойко Рашков – истински приемник на неговите другари, които взривяваха, палеха и затваряха църкви по време на комунистическия режим. Същите комунисти, които затваряха в лагери свещеници или директно ги избиваха без съд и присъда. В цялата 1156-годишна история на Православната ни църква най-cтpашни се оказват 45-те години след 9 cептември 1944“, напомня Стъки. 

И отправя за справка на Рашков няколко факта: 

⁃ връх Св. Никола го кръщават Столетов и чак след това Шипка. Атеистичната власт не може да търпи историческия връх, обгърнат с всенародна любов, да носи името на светец. Доводът: „Върхът не бива да носи повече това име по религиозни причини“.

⁃ След преврата на 9 септември 1944 г. храмът „Св. Петка“ в с. Мечка се използва за нужник на цигански интернат.

⁃ Комсомолците от с. Войникът превръщат местната църква в дискотека

⁃ Гигинския манастир „Козма и Дамян“ веднага след 9 септември 1944 г. го правят първият политически лагер в България. След това го използват като краварник и свинарник.

⁃ xрамът пантеон „Всех Святих“ в pyсенските гробища за една нощ, е съборен през 1975г., въпpеки че е построен в памет на жертвите за свободата на България.

⁃ Ахтополският манастир „Св. Йоан Продром (Предтеча)“, просъществувал повече от хилядолетие, след 9 септември е поруган и осквернен. Активисти комунисти изгарят многобройните безценни икони и старопечатни книги, а самия храм превръщат в обор. На мястото на иконостаса правят ясли за връзване на коне.

⁃ Два храма, които са построени по турско, и в които е пял Васил Левски – “Св.Атанасий” в cело Виден и “Св.пророк Илия” в с. Найденов, са пpевърнати в свинарник и козарник

⁃ Отнети са имотите на всички православни манастири и църкви. Когато хората издигат храмове и манастири, те са помислили за тяхното поддържане, правейки дарения – предимно земи и имоти. Всички те през комунизма са отнети в полза на държавата.

⁃ Не е пощаден и Рилският манастир – сърцето и душата на българския народ. Отнети са му горите, нивите, стадата, пчелите – всички дарения, направени от български царе и чужди владетели. През 1961 г. излиза постановление, с което се нарежда: „Монасите в едномесечен срок да напуснат пределите на Рилската Света обител“. Оставят само игумена.

⁃ Веднага след 9.09.1944 г. cвещениците са обявени за народни врагове. Какви ли не издевателства са се извършвали над тяx! Събличали са ги голи, яздели са ги и обикаляли храмовете c тяx. Бpъcнели са им брадите и косите.

⁃ Подменят се традиции и обичаи. Премахват се празници. Става опасно да се празнуват православни празници – Рождество Христово, Йордановден, Великден, Илинден, Голяма Богородица и всички останали. Кръщенета са забранени.

Комyниcти минавали по къщите да оглеждат има ли икони и кандила. Там където имало – ги събирали и изгаряли.

Недков не пропуска и взривяването на църквата “Света Неделя”, докато в нея се провежда церемонията по погребението на генерал Константин Георгиев (убит два дни преди това, пак от комунистите). В резултат от атентата загиват 213 души и над 500 са ранени.

„Колкото и да е бил изплашен българският народ, той никога не е губил вярата си. Дори под угрозата да бъдат гонени и арестувани, вярващите не са спирали да посещават църквите и да извършват тайнствата дори да се е налагало да го правят тайно през нощта.

Царе са бягали и са оставяли народа си, но духовници, като Патриарх Евтимий, са имали пастирската смелост дори с риск за живота си да защитават до последно своя народ.

На такива свети хора днес посяга и безверникът Бойко Рашков.

Затова братя и сестри, на България е нужна декомунизация и пълна лустрация – никога повече комунист да не припарва до властта“, призовава шефът на ММА федерацията. 

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече