Слави Трифонов – офшорен крал! Фирмата му на общ адрес с Маджо и Маргините

0

Как е оплетен Слави Трифонов чрез офшорките, които години наред върти с печално известни босове от ъндърграунда? Защо е разработван от ДАНС по заявка на чуждите служби за пране на пари? Свързано ли е това с дългогодишната му дружба и общ бизнес с Георги и Васил Илиеви от ВИС, както и с Илия Павлов от „Мултигруп“?

На тези важни въпроси отговаря разследване на ПИК за офшорните афери на лидера на ИТН, който след дни ще иска доверието на българите, за да управлява цялата държава.

С днешна дата Трифонов се представя като патриот и радетел за добруването на родината. Мнозина са забравили отдавна, че той е създател на чалга културата, съсипала поколения българи и лишила ги от смислено гражданско поведение, вторачени алчно към рекламирания от него мутренски живот – голи жени, лъскави коли с охрани, ланци, татуировки и кючеци… 

Още по-малко обаче помнят и знаят неговите връзки с ъндърграунда, макар част от скандалите по темата да се развиваха само преди няколко години. Един от тях бе свързан с офшорни компании, в които се оказа, че Трифонов изнася милионите си, за да пести данъци.

„Седем-осми“ АД  – фирмата, която продуцира години наред „Шоуто на Слави“, всъщност бе 99,576% американска собственост, на „Фулмър ентъртейнмънт“. 0,361% от капитала пък бяха на Станислав Тодоров Трифонов. Офшорката бе регистрирана в щата Делауеър, който е най-известен с либералния си данъчен режим.

Тогава гръмна скандалът, че и други офшорки, близки до Слави Трифонов и Маргините, са регистрирани на един и същ адрес – в Уилмингтън, окръг Ню Касъл, щата Делауеър в САЩ. Още през 2010 г. излезе разследване, че на абсолютно същия адрес се помещава и офис на офшорка, свързана с Младен Михалев-Маджо.

Другата топла връзка между тях бе ректорът на оскандалената по това време Свищовска академия Величко Адамов. Той е участвал в създаването на офшорката на Слави „Фулмър трейд линкс“, която впоследствие прави непарична вноска към „Фулмър ентъртейнмънт“ ООД. Фирмата нашумя преди време, когато се оказа, че тя притежава 90% от дружеството на Слави Трифонов „Седем-осми“. По този начин на практика само 10% от приходите на известния телевизионен водещ отиват в хазната, а останалите потъват в офшорката.

Сигнал за връзката между фирмата и Свищовската академия е изпратен в прокуратурата още през 2010 г., копие от него има и в Народното събрание. Уведомени са и други институции като НАП. Резултати обаче няма и до днес. Не е ясно и дали НАП е направила проверка на приходите на офшорката. Според сигнала на преподаватели от Свищов въпросната фирма е създадена зад паравана на телевизионна игра с бюджет 11 милиона лева.

Справка показва, че „Седем-осми“ е създадена през 2003 г. През 2008 г. се сключва сделка с „Фулмър ентъртейнмънт“. С дата 17 ноември от същата година е споразумението между „Фулмър трейд линкс“ и „Фулмър ентъртейнмънт“. Капиталът до размер на 11 733 603,90 лева е набран от непарична вноска с предмет вземане, което „Фулмър ентъртейнмънт“ има към „Седем-осми“, произтичащо от договор за цесия, сключен между „Фулмър ентъртейнмънт“ и „Фулмър трейд линкс“.
Зад сложните икономически обяснения всъщност става ясно, че едни и същи пари преминават първо през дъщерно дружество, а след това през друга фирма с едни и същи собственици. Схемата се прави с цел пестене на данъци и укриване на печалба.

Според сигнала тогава около фирмата на Слави Трифонов и близката до Маргините офшорка „Куик летс“ има и други странни съвпадения. И двете са ползвали едни и същи консултанти, има общи неща и покрай регистрациите им, твърдят преподаватели в Свищовската академия, подали сигнала за нередностите в прокуратурата. Приликите не спират дотук. Ако се проследят регистрациите на фирми, свързани с доц. Величко Адамов и други преподаватели в академията, нишката отвежда чак до Младен Михалев-Маджо. На същия адрес, на който са регистрирани фирмата на Маргините и офшорката на Слави, се намира и „Деруик асет мениджмънт“.
Според сертификата за учредяване от САЩ фирмата на Маргините „Куик летс“ и „Деруик асет мениджмънт“ на Михалев се представляват в Америка от адвокат Стивън Робинсън. От друга страна, според Търговския регистър Величко Адамов е упълномощеният представител на офшорката „Самак инвестмънт“. Тя пък е със седалище Невада, Карсън Сити, където се намира към 2010 г. фирмата на Слави Трифонов „Фулмър ентъртейнмънт“.

Освен връзка с телевизионния водещ през „Самак инвестмънт“ може да се стигне и до Младен Михалев-Маджо и централата на СИК на „Джеймс Баучър“, където бе взривен Стоил Славов. Въпросната компания притежава по-голямата част от капитала в „Бета трейдинг корпорейшън“, където пък управител е друг преподавател от Свищов. Дейността на двете дружества е съсредоточена предимно около инвестициите в недвижими имоти. Справка от имотния регистър показва, че „Бета трейдинг корпорейшън“ е купила през 2005 г. имот в София от боса на „ВАИ холдинг“ Георги Илиев (убит същата година) и съпругата му Мая Илиева. Същата компания е сключила сделка за имот и с децата на убития бос на СИК Бай Миле – дъщерята Йоана и сина Милчо, като по време на продажбата те са били още малолетни.

Пак от търговските регистри става ясно, че „Самак инвестмънт“ има едни и същи адреси, на които са регистрирани фирми на Младен Михалев-Маджо. Припомняме, че името на Величко Адамов нашумя и покрай връзките му с лобиста Красьо Черния и неговото тефтерче за лобизъм сред съдии.

Разследващите са засекли множество съвпадения в регистрациите на фирмите на преподавателите и на „Куик летс“. Съвпадат адресите им в София, както и в американския щат Делауеър. Представляват ги едни и същи адвокати – както в САЩ, така и в България.

Три години по-късно, когато гръмна световният скандал „Офшорлийкс“, стана ясно, че имената на над 30 българи „излизат“ от базата данни с информация за 122 000 фирми, регистрирани в 10 офшорни зони. Сред българите се разбра, че са финансист – доцент и университетски преподавател, свързан с бившата групировка СИК, участвал в създаването на застрахователни и пенсионни дружества, но така и не става ясно дали името е на Величко Адамов. 

Днес, 11 години по-късно след подадения до прокуратурата сигнал за офшорките на Трифонов и Маргините, по скандала няма никакво развитие.

Публична тайна е, че Слави Трифонов бе най-скъпо платеният водещ у нас. За година приходите му надхвърляха 7 милиона лева, като само от шоуто прибираше годишно чиста печалба от 1,5-2 милиона лева. Отделно реализираше концерти и риалити формати за по 2 млн. лв. на година. Според експерти това означава, че в офшорките си е изнесъл от страната ни рекордната сума от поне 20 милиона евро, от което е пропуснал да внесе милиони данъци в България, за която уж милее и иска да „оправя“.

ПИК разкри още преди 5 години, че и по тази линия Слави Трифонов е в сериозна зависимост с разследвано от ДАНС лице. И в този случай от аферата изскачат имената на ъндърграунд герои, но съмненията са вече директни, още повече че разследването на родните служби е стартирало по сигнали от Европол, както и данни от американската агенция за борба с наркотиците ДЕА. Както ексклузивно ПИК съобщи през 2016 г., става дума за операция с кодово название „Емири“, стартирала в средата на същата година.

Въпросното групово дело за оперативна разработка (ГДОР) „Емири“ в ДАНС е стартирало с два основни обекта на разработката – Христофорос Никос Аманатидис-Таки и Станислав Тодоров Трифонов-Слави. Образувано е по сигнал от партньорска служба Европол по линия на работа на мрежата „Карин“, чиято дейност е насочена към установяването, обезпечаването и отнемането на престъпни активи във връзка с получени данни за съмнителни парични потоци – предполагаема част от схема за пране на пари от престъпна дейност.

„Засечени са прехвърляния на парични средства по линията Дубай – Латвия – Люксембург – България, за които средства се предполага, че принадлежат на Таки. Използват се банки, собственост или под контрола на руски олигарси, за които банки е налична информация, че обслужват и перат парите на лица, занимаващи се с престъпна дейност.

По първоначална информация са замесени няколко дружества, за едно от които е налична оперативна информация, че е свързано със Слави Трифонов.

Във връзка с горното са планирани и са в ход мероприятия по разширяване на информацията относно финансирането на Слави и свързаните с него търговски дружества.

Работи се активно с Европол, като са изпратени и писма до специалните служби на Латвия и Русия, отговарящи и прилагащи мерките срещу изпиране на пари в съответните страни, с искане за предоставяне на наличната им информация, касаеща Таки и Трифонов и свързаните с тях дружества, както и молба за оказване на съдействие в работата по случая – на база европейските и международни договорености и спогодби по линия на противодействието на изпирането на пари.

По информация от оперативни източници (информатори от криминалните среди) Таки и Слави Трифонов се познават отдавна и са в близки приятелски отношения още от времето на активната дейност на групировката ВИС-2 в средата и края на 90-те години.

Работи се по версия, че двамата са замесени в схема за пране на пари чрез влагането на средствата от престъпната дейност на Таки – основно търговия с наркотици, в редица легални дейности, управлявани и контролирани от Трифонов. Сътрудничеството между двамата се засилило покрай инициативата на Слави за референдум, а след това и партиен инженеринг, като се предполага, че именно Таки е един от основните скрити „спонсори“ на Слави, се казва още в разработката. 

Разработката през 2016 г. е в ранен етап и тепърва родни служби трябваше да получат повече данни по случая.

Съмнително партньорство межну наследника на ВИС Таки и Трифонов не учудва никого в ъндърграунда. Причината е, че още от зората на 90-те години днешният лидер на ИТН е на „ти“ с босовете Васил и Георги Илиеви, които са спонсори още на първата му компания – БМК. Трифонов е личен приятел на покойния Васил Илиев до смъртта му в нощта на 25 април 1995 г. Тогава той пътува за среща със Слави и малко преди да стигне ресторанта си „Мираж” около 20 ч., където Илиев имал насрочена явка с Трифонов, по ул. „Никола Каменов” изскачат килъри и започват стрелба с хърватски пистолет „Заги“ по колата на боса на ВИС. Той умира на място.

Любопитна подробност е, че в случая има и друга тънка червена нишка – Васил Илиев преди това се е срещнал с днешния шеф на Стратегическия съвет на Румен Радев – ДС агента Александър Маринов. Така двамата души, видели за последно жив боса на ВИС, 20 и няколко години по-късно се оказват по върховете на властта…

След смъртта на създателя на ВИС Трифонов остава близък и с брат му Георги Илиев – до неговата смърт на 25 август 2005 г. След това бизнесът е поет под крилото на следващия в йерархията на ВИС Христофорос Аманатидис-Таки. И логично Трифонов се прехвърля…

Преди няколко месеца ПИК за пореден път поиска от ДАНС информация по разработката, тъй като 5 години са необичайно дълъг срок за подобно разследване.

От ДАНС отговориха официално до ПИК, че информацията по разработката „Емири“ и детайлите около участието в нея на Слави Трифонов е „класифицирана и държавна тайна“. Според тогавашния председател Димитър Георгиев няма как да бъдат разкрити каквито и да било подробности по оперативното дело, тъй като са секретни.

От ДАНС не отричат съществуването на подобна разработка и сочената информация в масивите им, нито отричат друга информация от запитването ни, но и не разкриват никакви подробности и така остава пълна мистерия кой всъщност е Слави Трифонов и кого ще подкрепят гражданите, ако гласуват за него, без да имат и бегла представа от задкулисието около него. 

Заметени отдавна са и следите по аферата с офшорките. Защото още април 2019 г., по-малко от три месеца преди Слави Трифонов да обяви официално, че влиза в политиката, основната му компания „Седем-осми“ се е освободила от офшорно участие, показва проверка на медията в Търговския регистър.

Слави Трифонов с Георги Илиев, боса на ВИС-2

Красимир и Николай Маринови

Величко Адамов и Красьо Черния

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече