Бойко Рашков си отива след 11-и! (Имоти за милиони му „изядоха главата“ за бъдещ вътрешен министър)

0

Служебният вътрешен министър Бойко Рашков кара последните си дни като началник на силовото министерство и като вицепремиер, научи „Уикенд“ от свои източници от обкръжението на президента Румен Радев. Според думите им, Рашков със сигурност ще оваканти поста на МВР шеф след съставянето на ново правителство, за разлика от някои други назначени служебни министри.

Макар някогашният главен прокурор, блокиран за поста си след вето от президента Петър Стоянов, все още да се ползва с подкрепата на настоящия държавен глава Румен Радев, той е съумял да си спечели противници от почти всички политически централи.


Най-яростни срещу Бойко Рашков са лидерите на „Демократична България“, според които 65-годишния магистрат е тясно свързан със спорни фигури от близкото минало на съдийския и прокурорски елит в страната.

Отделно от това всички опозиционни партии са настръхнали срещу Рашков заради необяснимото му богатство, лъснало на бял свят неотдавна. Оказа се, че служебният вътрешен министър и съпругата му Мария притежават резиденция с размерите на прогимназия в полите на Витоша, няколко апартамента и гаражи в престижен жилищен комплекс в Несебър, 2 къщи с общ двор от над декар в пирдопското село Антон, както и апартаменти в софийските квартали „Люлин“, „Красна поляна“ и „Младост“. Към имотната империя на Рашкови попада и просторен апартамент на престижния столичен бул. „Васил Левски“ №49, където се помещава кантората на нотариус Мария Михова. Според оценката на брокери, имотите на Бойко Рашков към днешна дата струват над 6 милиона лева и то при силно занижени цени.


„Няма как Рашков да остане на поста си при такъв грандиозен скандал

това винаги ще бъде повод той да бъде атакуван за корупционни действия. Има и смущаващи данни за някои негови конкретни действия като прокурор преди повече от 15 години. Нито една партия няма да си сложи таралеж в гащите с Рашков при съставянето на бъдещо правителство, което най-вероятно ще е широко коалиционно“, категорични са източници на „Уикенд“, запознати със задкулисните политически договорки.
Според думите им, след изборите на 11 юли в България със сигурност ще бъде съставено редовно правителство, тъй като имало огромен натиск от Европейския съюз и от Америка. Разправят, че американците най-много настоявали за легитимно правителство, тъй като искат казуса с присъединяването на Северна Македония към Европейския съюз и блокирането на членството й от България да бъде разрешен в полза на съседите.
Интересен детайл е, че към този момент фаворит за поста вътрешен министър е друго „старо политическо куче“ – генерал Атанас Атанасов от „Демократична България“.


Генерал Наско, както иронично го наричат политическите му противници, бе главен секретар на МВР и началник на Националната служба за сигурност в периода 1997-1999 г. по време на правителството на Иван Костов.

Именно след доклад на Атанасов за корупция по високите етажи на властта, предоставен на Костов на 10 декември 1999 г., от правителството си тръгнаха 10 министри, сред които МВР шефът Богомил Бонев, Марио Тагарински и Александър Божков. На 5 ноември 2001 г. докладът на Атанасов бе цитиран в телевизионен предизборен дебат от кандидатът за президент Петър Стоянов, което според много анализатори става причина Стоянов да загуби избрите от номинираният от БСП за държавен глава Георги Първанов.
Завръщането на 62-годишния Атанас Атанасов като началник в МВР със сигурност ще доведе до нови политически полемики и напрежение, убедени са политически анализатори. Генерал Наско обаче отсега обявявал на всеослушание, че е решено той да бъде вътрешен министър и нямало сила, която да осуети назначението му.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече