Патоанатомът, направил аутопсията: Людмила Живкова е умряла от удавяне

0

 Черна за историята на България остава датата 21 юли 1981 година. Тогава нацията научава по радиото за мистериозната смърт на Людмила Живкова. Това лято се навършват 40 години от нейната кончина, пише Ретро.

 Дъщерята на Тодор Живков издъхва във ваната в покоите си в резиденцията на бившия първи в Боровец, където си уединява няколко седмици преди да почине. Все още има спекулации по темата- убийство, самоубийство, или естествена смърт слага края на живота на Людмила.

 В единственото си медийно интервю професор Сивчо Сивчев, патоанатомът, направил аутопсия на тялото, дава подробности около обстоятелствата, при които червената принцеси издъхва. Приживе той е категоричен, че ще отнесе тайната си в гроба, но се съгласява да развенчае част от митовете без да навлиза в подробности. „Тя навярно е изпаднала в безсъзнание в самата вана и там е загинала. Имаше вода в белите дробове“, казва той. На въпрос каква е непосредствената причина за смъртта й Сивчев е лаконичен: „Удавяне.  Белият й дроб се е изпълнил с течност и не е могла повече да диша. При такива случаи смъртта настъпва за по-малко от минута“, разяснява патоанатомът.

 Появяват се съмнения, че непосредствено преди да влезе във ваната е взела успокоително, отпуснала се, последствие на което, без да иска е заспала и се е нагълтала с вода. Тялото е открито камериерка, когато е повикала нейния охранител Димитър Мурджев. Той телефонира на Тодор Живков, който дошъл на мястото веднага. Последните месеци преди смъртта си Людмила Живкова не се е чувствала добре. В Делхи припада, в САЩ била толкова зле, че изпратили правителствения самолет да я върне в София.  Осем години преди края на живота си дъщерята на Тато преживява и  тежка катастрофа, в която едва оцелява. „Никога не съм вярвала, че може да се самоубие, защото не беше човек, който може да ни изостави. Това противоречеше на нейните възгледи и принципи“, казва в интервю за майка си Жени Живкова.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече