ВЪПРЕКИ АФЕРИТЕ с общински пари: Скандалният Румен Пантерата става депутат от БСП с преференции

0


Депутат от БСП, които парадират, че са носители на нов морал, става разследван от специализираната прокуратура. За капак Румен Павлов-Пантерата на три пъти вече е глобяван от КП КОНПИ заради конфликт на интереси. Повод са негови действия като кмет на Стражица, от които пряко се облагодетелстват негови роднини.

Както можем да се досетим, скандалната биография на Пантерата далеч не се приема с охота от редовите социалисти в Търновско. Те от години засипват с жалби и петиции срещу Павлов партийната централа на „Позитано” 20. Реакция от лидерката Корнелия Нинова така и няма. Дори напротив, на месните избори през 2019 г. Пантерата за пореден път е наложен като кандидат за кмет на Стражица. Благодарение на Нинова попада и в търновската листа за парламентарните избори. Тя бе утвърдена от Позитано, заради скандали за разпределение на избираемите места сред социалистите във Велико Търново.
За да избегне излишно напрежение, Нинова слага своя фаворит Пантерата на шесто място, което се води неизбираемо. Стига кандидата да не събере достатъчно преференции, които да го изстрелят начело на листата. В случая кмета на Стражица успява да накара цели 1393 избиратели да го отбележат в бюлетината. Негови противници от партията твърдят, че повечето залюбили Румен Павлов са от ромски произход, а вотът им далеч не е безкористен. Дали е така не е ясно, а и не се е чуло социалистът да е арестуват от близкият до партията вътрешен министър Бойко Рашков.


В същия момент огромната бройка преференции го изстрелва на второ място в листата на БСП, която във Велико Търново печели два мандата.

Така пътя към парламента на скандалният социалист е открит. Поне докато не приключи воденото в спецпрокуратурата разследване срещу него. То започва през 2019 г. след като в община Стражица нахлуват агенти на комисията антикорупция. Служителите на КП КОНПИ иззеха купища документи заради водени няколко разследвания за конфликт на интереси срещу кмета Пантерата. Година след това на управникът са наложени и три глоби от комисията, заради различни казуси.
При единият е установено, че кмета продава на своят шофьор Димитър Иванов общински имот на безценица. Той след това го препродава на кметската съпруга. За това Павлов отнесе санкция от 5 000 лв.
Втората глоба на КП КОНПИ срещу Пантерата е за общо 60 000 лв. Повод са разписани от него десетки разрешения за различни дейности и отдаване под наем на земеделска земя в полза на брат му.
Третият казус е свръзан с вдигнатият от Пантерата хотел „Ралица”. След като става кмет, той бързо-бързо го прехвърля на брат си. Както е ясно, в град като Стражица няма наплив от клиенти за хотела. За това кмета се погрижва да повиши оборота с общински пари. Проверка на антикорупционната комисия установява, че от общинският бюджет са платени 53 350 лв. за обеди, вечери, коктейли и нощувки в хотел „Ралица”. Това докарва на социалистът трета глоба от 15 хил. лв. и отнемане от него в полза на държавата на материалната облага – сумата от 53 350 лв.


Името на Румен Павлов-Пантерата се появява и в разследване за саморазправа срещу активист на ДПС при старта на кампанията за кметските избори през 2019 г. Тогава шефът на ДПС в градчето се оплака, че е ударен с бутилка в главата от другар на Пантерата, след като отказва да го подкрепи като кандидат за кмет.

В миналото името на Пантерата изплува и в други криминални разследвания. Едно от тях дори се споменава в обвинителният акт  срещу бившият шеф на ГДБОП във Велико Търново Орлин Тодоров.
Любопитно е, че преди да се осъзнае като социалист, Румен Павлов е част от ДПС, срещу чиито кадри днес воюва. През 2011 г. хората на Ахмед Доган го издигат като свои кандидат за кмет на Стражица. Пантерата отива на балотаж, но го губи с едва 200 гласа от кандидата на ГЕРБ. Солидният резултат е постигнат от Румен Павлов е оценен подобаващо от ДПС, който през 2014 г. го слагат на второ място в листата си за парламентарните избори.
След неуспехът да влезе в парламента, Пантерата се преориентира към БСП, където тази седмица мечтата му най-после се сбъдна.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече