Поредното безумие: Служебното правителство назначи бивш военен министър в надзора на ВиК холдинга

0

Служебното правителство отново направи странно назначение на ключов пост. Министърът на регионалното развитие Виолета Комитова тихомълком е сменила Надзорния съвет на Български ВиК холдинг. Най-голямата изненада е, че е назначила там и Николай Цонев – бивш министър на отбраната в кабинета „Станишев“ (от квотата на НДСВ в Тройната коалиция).

Няма данни новоизпеченият надзорник да притежава каквато и да било експертиза във водната област. Освен като силов министър той е известен като предприемач и мениджър, но в други сфери (например хлебопроизводство и туризъм), и като преподавател, а в допълнение не е спирал да се занимава с политика – и в момента е партиен лидер и ръководи „Нова алтернатива“, която на последните избори призова симпатизантите си да гласуват за формацията на Слави Трифонов.

Любопитен детайл е, че Камелия Нейкова, която оглавява Централната избирателна комисия, бе предложена от „Има такъв народ“, но всъщност е кадър на Николай Цонев – през 2008 г. Нейкова тя стана зам.-министър в ръководеното от него военно ведомство, а после влезе в неговата партия „Нова алтернатива“.  

Акционерното дружество „Български ВиК холдинг“ ЕАД бе създадено от кабинета „Борисов“ през януари 2020 г.  В него влязоха всички дялове и акции на държавата във ВиК дружествата в цялата страна. Основната му дейност до момента е да отпуска пари на закъсали водни оператори. Съмненията са, че ВиК холдингът е поредната касичка, създадена от предното управление за непрозрачно и неефективно харчене на държавни ресурси.   

Освен Николай Цонев в надзорния съвет на ВиК холдинга са назначени Надежда Николова и Николай Ганев. Министър Комитова е подписала заповедта за кадровите промени на 5 юли, става ясно от документите, внесени в Търговския регистър.

Новите назначения вече са вписани. Бившият силов министър и другите двама в НС заемат постовете до провеждането на конкурс за местата в Надзорния съвет на ВиК холдинга, гласи заповедта на служебния министър. 

Не е ясно с какви мотиви министър Комитова е променила надзора на държавното предприятие и защо е сложила там тъкмо Николай Цонев. Напоследък усилено се коментира, че бившият военен министър на Станишев е близък със сегашния служебен премиер Стефан Янев и дори се очакваше точно той да поеме министерството на отбраната, при това като вицепремиер. После пък плъзна новина, че е станал съветник на Янев, но информацията не бе потвърдена. 

По времето, когато Николай Цонев е военен министър, Стефан Янев става бригаден генерал, а през юли 2009-а, дни преди края на кабинета „Станишев“, е назначен за шеф на дирекция „Политика за сигурност и отбрана“ в МО.

В периода 1999-2000 г. Николай Цонев оглавява дирекция „Управление на доставките“ в Министерството на отбраната. През 2001 г. става съветник на военния министър Николай Свинаров (НДСВ). Година по-късно поема Изпълнителната агенция „Социални дейности“ към МО, припомня „Сега“.

След края на кабинета „Станишев“ Николай Цонев е разследван за злоупотреби в Министерството на отбраната. На 1 април 2010 г. при зрелищен арест бившият министър е обвинен за предлагане на подкуп на следовател, а зам.-градският прокурор Роман Василев го нарича „абсолютен престъпник“. 

Цонев е съден по четири дела, вкл. и за неиззгодни сделки по времето, когато е ръководил дирекция „Управление на доставките“ в Министерството на отбраната. Оправдан е по всички казуси. 

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече