Полицията винаги е била използвана за политически цели от тези, които са искали да влязат в НС, заяви Младен Маринов

0

Пореден раздор настъпи в парламента – този път по време на дебатите около създаването на анкетна комисия, която да проучи случаите на полицейско насилие по време на протестите през 2020 г., както и на твърденията за незаконно подслушване на опозиционни политици от бившите управляващи.

Повод даде изявление на Младен Маринов – бивш вътрешен министър в кабинета „Борисов 3“ и настоящ депутат от ГЕРБ-СДС. „Аз не видях полицай да бие мирно протестиращ гражданин“, заяви Маринов, който ръководеше МВР по време на гражданските демонстрации. Той изтъкна, че след падането на кабинета „Орешарски“ е била създадена комисия със сходен предмет на дейност, която е стигнала до извода, че полицаите са действали съобразно закона, в защита на демокрацията и обществения ред.

„Като бивш полицай, ви казвам, ме сме минали през много такива ситуации. И полицията винаги е била използвана за политически цели от тези, които са искали да влязат в Народното събрание“, обобщи Маринов. И поиска комисията да се захване и със случаите на привикване на членове на ГЕРБ в полицията по време на предизборната кампания.

След него на трибуната изскочи депутатът от БСП Стоян Мирчев. Той обвини ексшефа на МВР, че пренебрегва кадрите със задържани протестиращи, бити от служителите на реда. „Най-вероятно такива като вас са го наредили“, каза Мирчев. И обяви, че това е бил първият случай на подобни репресии – което обаче е невярно, тъй като полицаи използваха сила срещу протестиращи през 2009 г. по време на тройната коалиция и през 2013 г. от първото правителство на Бойко Борисов.

Атанас Атанасов – съпредседател на „Демократична България“, си припомни, че през 1987 г. е участвал в протестите на русенци срещу мръсния въздух. „Тогава не съм виждал такива безобразия от тогавашната милиция, каквито видяхме тук“, направи сравнение той.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече