Янаки Стоилов сменя Борис Велчев в Конституционния съд

0

Проф. д-р Янаки Стоилов е изправен пред дилема. Как да продължи кариерата му, след като изтече мандатът му на служебен правосъден министър. Известно е, че освен политик, той е и университетски преподавател, но академичните занятия не са основното му занимание след 90-те години на миналия век, когато влиза в политиката.

Запознати казват, че сега пред него се очертават две възможности. Едната е да влезе в Конституционния съд, а другата – да се кандидатира за президент. И двата варианта отговарят на репутацията му на балансиран и сериозен юрист и държавник, който не бърза при вземането на решения, но е последователен при изпълнението им.
Тази есен ще има ротация в Конституционния съд и според запознати Янаки Стоилов вече има оферта от Румен Радев да го предложи за член на съда от президентската квота. През ноември в съда изтичат три мандата: на председателя Борис Велчев, на избрания от Народното събрание Анастас Анастасов и на излъчения от върховните съдии Георги Ангелов. Бившият главен прокурор Борис Велчев е от президентската квота, така че мястото на проф. Стоилов е гарантирано. Допълнителен бонус е и фактът, че той е един

от авторите на Конституцията на България.

Втората оферта към служебния правосъден министър идва от шефката на Столетницата Корнелия Нинова. На „Позитано” виждали в него потенциален победител на президентските избори, още повече че Румен Радев вече не е онзи любимец на червения елит, какъвто беше при първата си поява на политическата сцена като прясно пенсиониран пилот.
Мнозина бяха убедени, че БСП ще го подкрепи за втори мандат. На 1 февруари обаче той, най-неочаквано и при това сам, без да го е съгласувал с елита на червените, заяви, че ще се бори за втори мандат. Така от една страна сложи точка на внушенията, че ще прави партия, но пък новината изненада ръководството на БСП. Радев не беше коментирал намеренията си с властната Корнелия Нинова. Тя нямаше друг ход, освен дипломатично да замаже положението, като обясни, че с Радев щели да обсъждат президентските избори след парламентарните.
Оттогава мина доста време и запознати твърдят, че сега Янаки Стоилов е фаворитът на Нинова за най-високата позиция в страната.

Той е идеалният ляв кандидат

и за разлика от Румен Радев над него не тегне сянката на Москва и на генерала от КГБ Леонид Решетников. Освен това професорът по теория правото в Софийския университет, който често критикува и своите, се харесва и на десните. Особено след като поиска от Висшия съдебен съвет да започне процедура за предсрочно освобождаване на главния прокурор Иван Гешев!
Професорът по теория на правото от край време е считан за най-доверения човек на Александър Лилов, продължител на неговите идеи за развитието на БСП като лява, стегната и малка, но задължително парламентарно представена партия. А когато Столетницата се разделяше със Стратега, Стоилов не пропусна да обясни, заслугите на Лилов. При това поетично. Каза, че на траурни поклонения се носят два стръка цветя, но той

ще постави символично една червена роза.

Защото другата роза Лилов е успял да превърне в символ на БСП.
Самият Янаки Стоилов става от знаковите лица на социалистите, още с появата си в политиката в края на миналия век, когато вече е главен асистент в СУ „Св. Климент Охридски”. След това кариерата му стига до зам.-шеф на БСП, и на тази позиция е от години, макар че по едно време беше и главен конкурент на Сергей Станишев за лидерското място. Като депутат е сред ветераните с най-дълъг стаж в 8 парламента, включително и в Седмото Велико Народно събрание. Той е от малцината политици у нас, които поне досега не са забърквани в корупционни схеми, нито в компроматни сценарии, писа Уикенд.,

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече