Първан Симеонов: Българското общество иска генерална промяна, но без крайности

0

Има малко повече надежда, че правителство ще има и това носи основания за малко повече спокойствие. Това каза по Радио „Фокус“ социологът и изпълнителен директор на „Галъп интернешънъл“ Първан Симеонов. Той уточни, че все още нищо не е решено и всички с любопитство очакваме персоналния състав.

„Все пак партиите, които обикновено означаваме като партии на протеста или партии на промяната, имат доста повече гласове и са близо до мнозинството. Аз лично съм по-скоро оптимист, защото интересът към Народното събрание се връща. Всъщност там е дебатът. Вече ясно е, че ние не можем да очакваме при този фрагментиран парламент някакви кой знае колко грамадни мнозинства, следователно парламентарната процедура и обсъжданията в Народното събрание ще стават все по-важни. Преди това не бяха, защото имаше ясно мнозинство. Но това е нормално. Че патосът е сериозен, сериозен е“, коментира социологът.

„Тук има един основен риск и той е политиците да надценят патоса сред обществото“, категоричен бе Първан Симеонов.

Според него патосът сред обществото не е чак толкова голям. „Обществото иска промяна – генерално, но без особени крайности. А понякога в парламентарния дебат ние виждаме крайности“, каза той. В качеството си на експерт Симеонов потвърди, че това е обичайна картина.

„Виждали сме я няколко пъти, когато е имало такива големи промени, каквито наблюдаваме сега. Все пак свършва един десетилетен цикъл на управление на ГЕРБ, който няма как да свърши безшумно, леко и плавно, очевидно е, че ще има известни трусове“, каза още той.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече