Стойчо Кацаров обмисля задължителна ваксинация срещу COVID

0

 Служебната власт обмисля идеята ваксиниране срещу коронавирус у нас да стане задължително.

Това предложение се върти в кабинетите на здравното министерство и е възможно Стойчо Кацаров да го обяви публично. Идеята на епидемиолозите е най-застрашените от заразяване- лекари, медицински сестри, полицаи учители, първи да бъдат задължени да се ваксинират.

Ако откажат, да бъдат заплашени от сериозни санкции, включително отстраняване от работа.

 Засега идеята е само на хартия. От  министерството признават, че налагането й е много трудна задача. Най-малкото защото в Конституцията е записано, че „никой не може да бъде подлаган на медицински, научни или други опити без негово доброволно писмено съгласие“.

Самият министър засега не е съгласен с предложението, но отчайващите резултати от ваксинационната кампания до този момент може да преобърнат позицията му, пише „Галерия“.

 Едва 20% от медицинските работници са си поставили ваксини срещу ковид, което е нищожно малко в сравнение с други страни. Броят на ваксинираните преподаватели е горе-долу същият. „Това е странно“, възмутена е проф. Мира Кожухарова, съветник на Кацаров по въпросите за борбата с пандемията. Тя е сред най-сериозните застъпници на идеята за задължително ваксиниране.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече