Жената до Христо Иванов е адвокатката Йорданка, която е по-богата от него (Снимка)

0

За дългогодишната си политическа кариера Христо Иванов нито веднъж не се е появявал на публично мероприятие със своята съпруга и майка на двете му деца – Йорданка. За жената до лидера на „Да, България“ информацията е съвсем оскъдна. Оказва се, че тя му е колежка по професия и образование и в момента е действащ адвокат. Освен това е лектор и към частен център за обучение и квалификация в София, където е публикувана професионалната ѝ биография.

От информацията там става ясно, че Йорданка практикува в областта наприлагане на правото на Европейския съюз, включително европейските регулации за защитата на личните данни, информационната сигурност и единния дигитален пазар. В момента е и докторант по право към СУ „Св. Климент Охридски“ с дисертация на тема, свързана с Общия регламент за защита на личните данни. Зад гърба си има магистратура по право, отново от Софийския университет, както и диплома от Университета в Лайден, Холандия. Преди да се върне да работи у нас, съпругата на Христо Иванов, която носи официално неговата фамилия, е била експерт и е работила в Европейската комисия и Съда на ЕС в Люксембург.

Половинката на Христо Иванов се оказва и по-заможна от него. Самият той преди време в сутрешния блок на Би Ти Ви сподели, че изкарвал по едва 1500 лева на месец. Впоследствие допълни, че основният семеен доход идвал от съпругата му и така четиричленната им фамилия преживявала с около 3500 лева на месец. В официалната имуществена декларация на Иванов пред КПКОНПИ, която той подава, докато е министър на правосъдието във втория кабинет на Бойко Борисов, е вписано, че към 2016 г. Йорданка е имала спестявания в размер на 80 393 евро в чуждестранна банка, както и още една сметка с 1204 долара, отново в чужбина. В българска банка пък по това време е държала 62 700 евро и още 5373 лева. Мъжът ѝ, тогавашен правосъден министър, е бил доста по-зле финансово от нея със спестявания, възлизащи само на 2900 лева. През 2016 г. сем. Иванови посочват, че притежават два апартамента в София. По-големият от 144 кв. м е на името на Христо и е придобит през 1997 г., а по-малкият от 70 квадрата се води на жена му Йорданка. Тя го купува през 2005 г. едва за смешните 21 060 лева.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече