Петър Илиев ще бъде номинацията на „Има такъв народ“ (ИТН) за премиер?

0

Петър Илиев ще бъде номинацията на „Има такъв народ“ (ИТН) за премиер. Тази информация беше потвърдена неофициално пред Свободна Европа от три източника.

В биографията на Илиев, публикувана на сайта на СУ „Св. Климент Охридски“, пише, че той е щатен университетски преподавател в Юридическия факултет на университета.

Илиев e основател и управляващ съдружник на Адвокатско дружество „Илиев и Партньoри”. Почетен консул на Барбадос, както и ръководител на Консулството на Барбадос в България.

През 2013 г. Илиев представляваше бившия депутат на БСП Иван Иванов пред Конституционния съд, който разглеждаше казус за потенциалната му несъвместимост като народен представител.

Лидерката на БСП Корнелия Нинова каза в петък в парламента, че Петър Илиев е бил консултант на БСП по няколко конституционни жалби.

Името на Илиев се появи в публичното пространство като номинация на ИТН в неслучилия се проектокабинет с премиер Николай Василев.

Президентът Румен Радев каза, че ще връчи мандат за съставяне на правителство на ИТН в петък в 17 ч.

Очаква се тогава да бъде обявено официално името на кандидата за премиер. Останалите политически сили в Народното събрание коментираха, че първо искат да видят състава на правителството и тогава ще решат дали да го подкрепят.

„Има такъв народ“ спечелиха на изборите на 11 юли 65 места в парламента, а заедно с т.нар. партии на протеста „Демократична България“ и „Изправи се.БГ! Ние идваме!“ имат 112 депута.

За да имат мнозинство, на тях им трябват поне 121 от общо 240 гласа в Народното събрание. Затова започнаха разговори с БСП (36 депутата), а среща беше проведена и с ДПС (29). Никой не иска да преговаря с бившите управляващи на Бойко Борисов ГЕРБ (63).

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече