Бивше гадже на Атанас Петканов в мащабни схеми за милиони, брат й също е на хранилката

0

Бивше гадже на Атанас Петканов завърта мащабни схеми по Плана за възстановяване, за който служебният вицепремиер персонално отговаря.  Става дума за Мария Недина, която се познава с Петканов повече от 10 години. Мария твърдяла, че са имали интимни отношения,  пише в новия си брой „Галерия“.

Случайно или не, впоследствие блондинката е назначена за негов съветник.  В началото на юни подава и официалната си декларация за имущество и интереси към КПКОНПИ.  Петканов и съветничката му усилено работят в голямата игра да влезе и братът на Мария Стоян Недин. На свое име той има регистрирани редица фирми и е популярен в „стартъп“  средите с компанията си Некспър, която се занимава с разработка на мобилни приложения и платформи.

Само преди няколко седмици бе обявено, че в последната версия на проекта на Националния план за възстановяване са заложени няколко конкретни цели – въвеждане на ясна процедура за start-up визии и стимули България да се превърне в дестинация за дигитално номадство, повече „скейлъп  компании“. Вече официално е съобщено, че 980 милиона лева от плана за развитие възстановяване и устойчивост на България ще се насочат именно към създаване на дигитални умения на населението, което ще става чрез специална платформа за базово обучения.

 От всичко това излиза, че след назначаването на Петканов за вицепремиер, в плана се вкарват множество онлайн проекти, а според източници на „Галерия“ тази крачка със сигурност е обвързана и със Стоян Недин, като един от основните играчи в дигиталния бизнес. Тук светва и червена лампичка за конфликт на интереси при съветничката Мария Недина.

Стоян отдавна проявява сериозен интерес към участие в различни проекти и преди четири години е сред кандидатите за мениджър на трите фонда за финансиране на стартъпи в България с фирмата Spring Europe.

Въпросната процедура е организирана от Държавния фонд на фондовете. Впрочем, точно в средата на 2017 година мегаструктурата е поета от Светослава Георгиева, която изпълнителен директор и член на УС и до днес.

Оказва се, че Стоян Недин има и лични контакти със Светослава Георгиева. Той е добър познат със съпруга й Християн Петров. Малко след като Християн Петров става от съветник на Бойко Борисов шеф на Столична Агенция за приватизация, той прехвърля дяловете си на компанията Тервел 1, именно на Недин, действие което показва, че двамата се познават достатъчно добре и помежду им има силно доверие. Когато това прехвърляне се случва Петров и Георгиева не са били женени, нито тя е била управител на фонда. Впоследствие Спринг Юръп  се оттегля от състезанието на фонда и иска да смени ключов експерт, а веднъж подаден съставът с ключови лица не може да бъде променен. С фирма си Некспър Стоян Недин участва като изпълнител по процедурата за разработване на продуктови и производствени иновации. Фирмата му се е договорила за 33 000 лв.,а отчетената стойност е 50 000 лв. „Галерия“ научи, че връзката  с фамилия Недин има и друг представител на актуалния политически елит.

 Елисавета Белобрадова е настоящ депутат от ДСБ по-известна в социалните мрежи като „Ллетящата Козила Ерато“. Фирмата на Елисавета „Мадърборд“ ООД, от която е заличена, след като влиза в парламента, е собственик на апликацията „Майко мила, бременна съм“. Дружество което пък администрира техническите въпроси на апликациятя е на известния вече Стоян Недин. На самата Елисавета проектите също не са й чужди.

 Миналата година фирмата и „Мадърборд“ е бенефициент по проект по оперативна програма Иновации и конкурентноспособност.  Основна цел на проекта е била преодоляване недостига на средства и липса на ликвидност настъпили в резултат на епидемичния взрив от covid-19. Общата стойност на проекта е била за 10 000 лв.  85% от които са европейско участие. По официални данни той приключва в края на миналата година.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече