Потвърдено: Децата на премиера Янев са на държавна служба без конкурс

0

Децата на служебния премиер Стефан Янев работят в държавните дружества Българския енергиен холдинг (БЕХ) и „Булгаргаз“. Това е потвърдено в официален отговор на въпроси на депутата от ГЕРБ/СДС Димитър Янев, подписан от служебния министър на енергетиката Андрей Живков.

Интересен факт е, че имената на децата на Янев са заличени в отговора, но Янев твърдеше, че синът на служебния премиер Константин е почнал работа в БЕХ като „младши експерт по европроекти“ още през есента на 2017 година, а дъщеря му Екатерина била на щат в „Булгаргаз“ също от 2017 година, пише actualno.com.

Според официалния отговор обаче едното дете на Янев е назначено в БЕХ от 18.04.2017 г. (използван е мъжки род в изречението, в което името е заличено) – тогава Янев е вицепремиер и министър на отбраната в служебното правителство на Огнян Герджиков, а другото – на 01.06.2020 г. в „Булгаргаз“ (използван е женски род в изречението, в което името е заличено). По това време служебното правителство, начело с Янев, вече ръководеше България.

В първия случай назначението е с изпитателен срок от 6 месеца, докато във втория – директно на трудов договор.

Освен това – в първия случай детето на Янев е успяло да стигне до длъжност „експерт газови проекти“, след като първоначално е бил младши експерт в същия отдел – за газови проекти, като повишението е „спрямо показани делови качества“. Занимава се с финансови въпроси, тъй като има диплома за висше образование по финанси. Във втория става въпрос за експерт в отдел „Международно сътрудничество“ на „Булгаргаз“.

Занимава се с „подготовката за провеждането на срещи и разговори между представители на дружеството и търговски партньори в страната и зад граница, осъществява писмен превод от и на английски език, участва в изготвянето на кореспонденция, предназначена за контрагенти в страната и чужбина, както и изготвянето на материали за представителите на средствата за масова информация“.

Дипломата в този случай е за „Публична администрация“ – от СУ „Св. Климент Охридски“. От отговора става ясно и, че нито едно от децата на Янев не е минало през конкурс, защото по смисъла на Търговския закон БЕХ и „Булгаргаз“ са търговски дружества и няма законово изискване да правят обезателно конкурси

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече