Законен ли е морския палат на Иво Прокопиев?

0

Създаването на временна парламентарна комисия за разследване на факти и обстоятелства около незаконно строителство на полуостров Буджака край Созопол, където просторна тузарска вила за милиони левове е вдигнал медийният бос Иво Прокопиев, вкара поредна доза напрежение между партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“ и „Демокатична България“.

В сряда, когато в парламента се гласуваше дали да бъде създадена комисия за Буджака по подобие на тази, която разследва морските сараи на Ахмед Доган на Росенец, председателят на „Има такъв народ“ Тошко Йорданов влезе в яростен словесен сблъсък с Христо Иванов заради обвиненията на лидера на демократите, че партията на Слави се е съюзила с ДПС. Яростният плам, с който депутатите от „Демократична България“ бранеха бъдещо парламентарно разследване за това как Иво Прокопиев е вдигнал гигантска

хасиенда върху скалата на защитената територия

„Колокита“ на полуостров Буджака, накара мнозина да се запитат дали наистина издателят на „Дневник“ и „Капитал“ не е погазил закона, та се налага да бъде прикриван с политически инструментариум.
Полуостров Буджака край Созопол, една от най-красивите местности на нашето море, бе залят с бетон и застроен с тузарски палати преди повече от десетилетие, но едва преди година прокуратурата се зае да разследва незаконното строителство. От разследването на държавното обвинение пък стана известно, че на Буджака има множество случаи на погазване на нормативната уредба, а сред нарушителите е и построилият си огромна вила с двуметрова ограда и летен басейн медиен бос Иво Прокопиев.
Според Община Созопол

имението на Прокопиев вече е узаконено,

а давностния срок за бутане на незаконно строителство отдавна е изтекъл. Властите в Созопол обаче отказват да разкрият в подробности как и по какъв начин медийния бос се е сдобил с терена и кой му е разписал документите, че може да лее щедро бетон в защитена местност.
Според запознати, Иво Прокопиев е придобил земята на Буджака още през 2002 г., плащайки за терена от 3 декара по 69 лева на квадратен метър, а няколко години по-късно е стартирал строителството на лятната си резиденция. Медийният бос обаче е нарушил закона, тъй като е вдигнал огромна двуметрова ограда около имението, която пречи на туристите да стигнат до скалата с изглед към морето. Всъщност, Прокопиев е оставил малка 50-сантиметрова трънлива пътека край имота си, по която да минават простосмъртните.
Наличието на незаконна ограда, опасваща морския палат на Иво Прокопиев, бе констатирано още миналата есен от созополските общинари. Те издадоха и предписание медийният бос да събори оградата си, която не може да бъде висока повече от 60 см. Разпоредено бе да бъде разрушен и незаконния летен басейн в южната част на имението на издателят на „Дневник“ и „Капитал“. Басейнът, оказва се, е бил изграден от Прокопиев, без да получи разрешение от главния архитект. Подобен казус имаше и с терасата на бившия председател на КП КОНПИ Пламен Георгиев и това коства оставката му.
Оказва се обаче, че Иво Прокопиев вече повече от 8 месеца отказва да се съобрази със заповедта за премахване на незаконната си ограда и басейн и е обжалвал протокола на Община Созопол.
Според медийния бос, той не можел да предприема никаква строителна и ремонтна дейност в резиденцията си на Буджака, тъй като имотът му е под запор от Антикорупционната комисия КП КОНПИ. „Чрез адвокатите си Иво Прокопиев ни отговори, че няма да си мръдне пръста и

да премахне незаконната ограда,

докато имотът му се води запориран“, признава пред „Уикенд“ созополски общински съветник.
Хасиендата на медийният бос на Буджака бе сред активите, запорирани от КП КОНПИ в рамките на иска на комисия „Антикорупция“ за отнемане на имущество на стойност 200 милиона лева. Искът беше внесен през 2018 г., като четири съдебни състава потвърдиха запора. Проверката на комисията стартира, след като срещу Прокопиев в началото на 2017 г. беше повдигнато обвинение по делото за продажба на държавни акции в електроразпределителните дружества на занижени цени на EVN, а при ревизията комисията установи редица нарушения при приватизационната процедура на предприятието „Каолин”, както и несъответствие с близо 200 млн. лева между официалните доходи на Прокопиев и реално притежаваното от него.
Преди няколко месеца обаче Прокопиев, заедно с бившите министри Симеон Дянков и Трайчо Трайков, бе оневинен от съда за аферата с EVN и сега очаква запорите от КП КОНПИ да бъдат вдигнати. Малцина вярват, че издателят на „Дневник“ и „Капитал“ доброволно и сам ще събори незаконната си ограда и ще разруши басейна.
Юристи коментираха пред „Уикенд“, че дори и парламентарната комисия за Буджака да започне разследване, то няма как да се стигне до събарянето на резиденцията на Иво Прокопиев. Давностните срокове за това отдавна са минали, а ако неговия имот бъде съборен, то същата съдба може да сполети и още над 40, пък макар и далеч по-скромни къщи и вили, вдигнати в местността „Колокита“ на Буджака. Разследването на комисията обаче би хвърлило светлина върху начина, по който Иво Прокопиев и други мастити обитатели на родния стопански и политически елит са узурпирали скалите на Буджака.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече