Зам.-министърка се стяга за поста на Иван Гешев (Мария Павлова иска да завърши кариерата си като главен прокурор)

0

Зам.-министърът на правосъдието в служебното правителство на президента Мария Павлова е амбицирана на стане главен прокурор, обясняват пред „Уикенд” отлично запознати. За нея това щял да е върхът на кариерното й развитие, което особено се ускорява, откакто е президент Румен Радев и неговата върхушка от кадри, свързани с Пловдив.

До 2017 г. Павлова е абсолютно неизвестна следователка, която е завършила право в Пловдив. За изненада на колегите си обаче тя става служебен министър на правосъдието в първия кабинет на Радев от януари до май 2017 г. с премиер Огнян Герджиков. Според запознати тогава назначението й е подсказано от Мария Капон, с която са роднини. Преди това обаче кариерата й като следовател е подбутната от влиятелен пловдивски магистрат и благодарение на неговото протежиране тя е назначена, разбира се след конкурс, в Националното следствие. Впрочем, тя е първата следователка, издигната до министър на правосъдието.


Павлова, която сега гледа към стола на Иван Гешев, беше още шеф на съдебната система в служебното правителство, когато й връчиха „Златен скункс” от „Господари на ефира”. При това няма друг правосъден министър, който да е отличен със смешната награда. А причината за това отличие е, че положи венец в деня на съветската армия, но също и заради скандалния закон за уседналостта, който предизвика навремето бурни обществени реакции.


С това се запомни Павлова като министър, но гафовете й не попречиха да я извадят за втори път, вече като зам.-министър на правосъдието, сякаш няма други компетентни юристи. Този път според запознати за нея се застъпил много силно прословутият съветник на президента Радев – бившият кмет на пловдивското село Труд Николай Копринков. Така отново по пловдивска линия мечтаещата да стане главен прокурор се оказва в позицията на зам.-министър. Тя поема ресорите на човека на ВМРО Николай Проданов – затвори, охрана, фонд „Затворно дело”. Около тях има доста съблазнителни обществени поръчки. Първата работа на Мария павлова беше да възложи на Агенцията за държавна финансова инспекция проверка на няколко обществени поръчки – за храненето в затворите, както и за зареждането и цените в лавките в тях, за доставката на дрехите на надзирателите, за дезинсекцията на килиите и закупуването на конвойни автомобили за ГД „Охрана”. Все още не са обявени резултати от тези проверки, но според запознати в някои от тях вече е станало пренасочване на поръчките към други фирми.


Както е известно, преди дни Минчо Спасов, Татяна Дончева и Николай Хаджигенов обявиха, че дипломата на Иван Гешев по право от Висшия институт на МВР била невалидна. Валидността на дипломата обаче беше потвърдена, а зам.-главният прокурор Даниела Машева дори обясни, че в същата ситуация са много други адвокати, нотариуси, съдии, прокурори и следователи. Ако и техните дипломи по право се поставят под съмнение, може да бъдат оспорени и издадени от тях, актове, решения, присъди. Мандатът на Иван Гешев започна през декември 2019 г. и продължава 7 години.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече