Имал ли е Кирил Петков двойно гражданство когато е назначен в кабинета „Янев“?

0

Имал ли е двойно гражданство към момента на назначаването му в служебния кабинет служебният икономически министър Кирил Петков? Това е най-новият въпрос, който вълнува парламентарната група на партията на Слави Трифонов. Депутатът Димитър Гърдев го е адресирал до министъра на външните работи Светлан Стоев.

Гърдев се позовава на медийни публикации в средствата за масова информация, в които се твърди, че министърът на икономиката е имал канадско гражданство, което в разрез с българското законодателство.

„Моля да бъде изяснено чрез официално запитване към канадската страна или наличната информация в МВнР дали гореспоменатите твърдения отговарят на истината. Задавам въпроса си във връзка с императивната разпоредба на чл. 110 от Конституцията на Република България, че членове на Министерския съвет могат да бъдат само български граждани. Ако се установи, че служебният министър на икономиката и друго гражданство кум момента на назначаването му, то това ще е в разрез в Конституцията“, пише Гърдев във въпроса си до външния министър.

Въпросът на депутата е депозиран на 11 август и трябва да получи устен отговор от министър Светлан Стоев в пленарната зала на 20 август, по време на редовния петъчен парламентарен контрол, показва справка на интернет страницата на законодателната институция.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече