Мистерията се заплита: Дипломата на Гешев я няма, обяви Рашков

0

Служебният МВР шеф Бойко Рашков обяви скандално, че след проверка под дърво и камък не е успял да открие дипломата на главния прокурор Иван Гешев. От трибуната на парламента Рашков разкри, че докато служители на МВР са търсели документацията в Академията на МВР, където Гешев е завършил, обвинител номер 1 е пратил двама прокурори да следят процеса под претекста, че ченгетата били там да я унищожават. 

„Установихме при проверка, назначена от мен, в Академията на МВР, че Гешев е постъпил като курсант на 15 септември 1989 г. и е продължил обучението си и след закриването на факултета за държавна сигурност. Учил е 5 години, 10 семестъра и е положил изпит по наказателно право, гражданско право и по специални дисциплини, които не знам какво представляват. След това става оперативен работник в РПУ. А след това очевидно е започнал теоретико-практическия стаж, като става и пом.-следовател в НСлС, докато изтече въпросният стаж“, уточни Рашков. 

Той добави: 

„Притежавам само копия на някои от документите, свързани с Гешев. Той не се забави да изпрати двама души прокурори да види какво правим ние. Последва обяснение, че са се самосезирали. За унищожаване на документи.  Ние не намерихме дипломата никъде, поисках от ВСС да даде възможност за проверка в личното му кадрово дело и ни беше отказано“. 

Депутатът от ИБГНИ Николай Хаджигенов, автор на парламентарния въпрос за дипломата, попита дали е възможно изобщо Гешев да е бил назначен за оперативен работник и едновременно да е карал стажа си. 

Депутатът е провел частно разследване преди Гешев да стане главен прокурор и не е открил дипломата му. „А сега дори министърът на вътрешните работи не успява…“, констатира Хаджигенов. 

Министърът отвърна, че един от въпросите, които е искал да изясни в кадровото дело на Гешев във ВСС, бил именно този – как е допуснат стаж без разрешение на МВР шефа и ръководителя на Следствената служба? Не успели обаче да го изяснят. „Разговарях с представляващия ВСС Гроздев, който поиска официално писмо. Направих го. Посочих лицето, служител на МВР за извършване на проверката, но разходката завърши абсолютно безуспешно“, обясни Рашков. 

Във ВСС, по думите му, казват, че има копие от дипломата. „Там има заличени данни и не можем да направим точна проверка“, добави той. Не е ясно и дали практическият стаж на Гешев е бил свързан с конкретни разрешителни. „Не сме направили обективна проверка“, призна Рашков. 

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече