Съпругът на неуспялата кандидатка за министър на екологията Силвия Бакърджиева сгащен при обир в дома на известен автокрадец

0Живомир Бакърджиев, който се оказа съпруг на предложената от „Има такъв народ” за екоминистър Силвия Бакърджиева, е бил колега с Пламен Галев и Златомир Иванов в отряда на баретите. Там обаче те се засичат за кратко, понеже Галев и Иванов напускат отряда и се залавят с частен бизнес. По спомени на бивши барети Живомир е бил снайперист.

Той, за разлика от някогашните си именити колеги, обаче отива в затвора, като част от бандата, която МВР разбита през 2012 г., по времето на Цветанов. Групата, както е модерно по онова време, е наречена „Гастрольорите”. Източници на „Уикенд” си припомнят, че обирджиите, които тарашели из скъпи имоти, са разкрити, понеже имали неблагоразумието да ударят палата на бизнесмен, който е сред основните спонсори на ГЕРБ. При това е задигната семейна ценност, на която бизнесменът и близките му изключително много държат.

Затова не дават мира на МВР,

докато не я открие, а и ченгетата не са имали как да откажат, понеже въпросният бизнесмен, който е сред големите строителни предприемачи в страната, е и голям приятел на ГЕРБ.
Основният дом на господина бил в София, но имал и къща край морето. Точно там „Гастрольорите” сред които и съпругът на кандидат-министърката, правят удара си и задигат семейната ценност. След половин година обаче МВР залавя обирджиите. При това обраният предприемач сам насочва вниманието на ченгетата към бившата барета Живомир Бакърджиев.
Двамата имали общи познати. Последно се срещнали по молба на  Живомир. Той потърсил богаташа, понеже по това време бившата барета правел „услуги” на познати, свързани с връщане на пари от длъжници, обясняват източниците ни. Веднага след тази много подозрителна среща от МВР започват да подслушват и следят Бакърджиев. Това става по изричната молба на спонсора на ГЕРБ.
Ченгетата попадат на „Гастрольорите” обаче и по още една много любопитна линия. Освен за обири в луксозни имоти, те са заподозрени и за грабежа на трезора на столичния бул. „Евлоги Георгиев”, откъдето през май 2011 г. са задигнати близо 40 млн. лева. При това в една от касетките

там те се натъкват и на над 50 килограма кокаин.

Тогава доносници от подземния свят насочват полицията към криминално проявените Марлан ел Марси, който е от либийско потекло, и Илиян Манолов-Дългия, пише Уикенд.


Тази банда, в която се подвизава и Живомир Бакърджиев, обаче е спипана след поредния й удар, който е в „Свети Влас” в къщата на Васил Джуров. Въпросният господин, както обясняват източниците ни, е част от банда автокрадци и дори е техен тартор. Преди удара в морския му имот, той е арестуван, но малко след това пуснат и разследването срещу него се точи с години. По онова време Васил Джуров се представя за строителен предприемач, но в подземните среди го наричат Кьоравия и се знае, че е бос на канал за крадени коли. Според мълвата той още тогава е с дебели връзки във властта и въпреки че срещу него има много сигнали и дори започнати разследвания, остава недосегаем и води луксозен живот.
Когато започват да подготвят удара срещу Джуров, бандата на „Гастрольорите” е на мушката на МВР и участниците в нея

вече са подслушвани и следени.

Престъпниците получават информация, че автокрадецът има в дома си над 200 000 лева, понеже щял да купува нов имот. Близък приятел на Джуров работи за обирджиите и ги снабдява с тези данни. Информира ги както за сделките му, така и за това къде се движи, с кого се среща.
В нощта срещу 22 септември 2012 г. „Гастрольорите” знаели, че Джуров е в Свиленград. Вмъкнали се в дома му, направо на втория етаж, докато на първия спяло детето на Джуров с баба си. Те обаче така и не се събудили, докато бандата тараши къщата. В това време обаче полицията дебне момента, в който да арестува крадците.
Повече от час Живомир и съратниците му търсили скритите пари. В къщата обаче няма дори сейф, който да разбият със скъпата техника, която носят. Апашите в крайна сметка си тръгнали със символична плячка – 200-грамов златен ланец, 9000 лева, и златна запалка „Дюпон” за 3 бона – нищо за техния мащаб. Те обаче пропускат 11 000 евро и 25 000 лева, скрити в саксия от Джуров.
На вратата бандата е арестувана. В колите им са намерени 4 радиостанции, устройство за заглушаване, ръкавици, шперцове, електрожен, алпинистка екипировка, въже и стълба. В домовете им е намерена полицейска униформа, автоматично оръжие, пушки, пистолети, маски, бронежилетки. В ареста са пратени Живомир Бакърджиев, надзирателят в софийския затвор Ангел Пеев, Марлан ел Марси  и Илия Манолов-Дългия.
За Марлан, който минава за предводител, в престъпните среди се говори, че има тесни контакти с висши ченгета. Твърди се още, че бил доносник и затова в

полицията му осигурявала чадър

за разнообразната му престъпна дейност, която се простира от кражби на автомобили до пране на пари и грабежи. Точно покрай контактите си с автоджамбази бандата на „Гастрольорите” решила да удари палата на Васил Джуров в Свети Влас.
Самият Васил Джуров – Кьоравия е арестуван през 2010 г. като тартор на банда трафиканти на крадени коли. Те купували част от стоката си от други банди, а после с помощта на фалшиви документи ги изнасяли и продавали в чужбина. В престъпната дейност му съдействал бившият футболист Любомир Бричев. Показателно е, че за работата си като автокрадец и трафикант Джуров е осъден, при това условно, чак през 2019 г.!
Групата на „Гастрольорите” пък получава окончателни присъди за обира в Свети Влас едва през 2020 г. от Върховния съд. Самият Живомир попада в затвора през миналата година, като остава там само няколко месеца. Освободен е предсрочно за добро поведение и понеже се бил поправил. Сега пък минава на следващо ниво и аха да стане съпруг на министърка.


Силвия Бакърджиева е завършила право в Университета за национално и световно стопанство. Тя е била на работа и в Брюксел, а през това време съпругът й Живомир е развивал семейния бизнес – биологично земеделие. Госпожата е с дълъг стаж в държавната администрация. Била е експертен представител на регионалното министерство в Брюксел, а през 2018 г. е председател на работна група „Околна среда” към Съвета на ЕС. През това време пък мъжът й е бил подсъдим в Спецсъда. До този момент тя отказва да коментира разкритията около съпруга си.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече