Защо точно сега се появиха записите и кой ги пусна?

0

Защо точно сега се появиха записите и кой ги пусна?„, този въпрос зададе в интервю за БНР лидерът на политическа формация „Възраждане“ Костадин Костадинов. Според него темата за полицейското насилие над протестиращи през лятото на 2020-а година е трябвало отдавна да бъде разглеждана:

„Още в предишния състав на предишното Народно събрание. …Хората, които тогава водеха т.нар. Велико народно въстание, вече втори мандат са депутати. Защо нищо не направиха досега? В нашия парламент има три партии, наричащи себе си партии на протеста. Тези хора, ако действително представляваха протестиращите наши съграждани, които протестираха през цялата минала година по улиците и площадите, трябваше отдавна да са поставили този въпрос. За съжаление това не се случи, нещо повече, станахме свидетели как човекът, който ръководеше побоя, стана в един момент от заместник-шеф – шеф на СДВР, става дума за Антон Златанов. След това се усетиха, че може би са направили грешка и го махнаха от поста, но самият факт беше показателен“.

По думите му изслушването в парламента на вътрешния министър Бойко Рашков е стъпка в правилната посока.

Костадинов допусна, че има някаква избирателност по отношение на битите и окованите протестиращи граждани:

„Миналата година бяха десетки пребиваните хора, има записи за тях, десетки са арестуваните, срещу които има повдигнати обвинения, само че тези хора в момента не са викани в Народното събрание“. 

Той разказа, че и членове на „Възраждане“ са били пребити по време на антиправителствените протести миналото лято:

„Ние имаме в момента седем човека, които са пребивани, а след това са им повдигнати обвинения. Ние имаме записи„.

В предаването „12+4“ Костадин Костадинов категорично заяви, че виновните за „това дивашко и нечовешко насилие“ да си понесат отговорността:

„Тези хора (полицаите, които се виждат на кадрите – б.р.) трябва да бъдат издирени, обвинени и да лежат в затвора. … Лесно е да обвиним хората, проявили насилие. Нека никой да не се мисли, че тези полицаи са ритали, защото така им се е случило. Това са хора, които могат да се контролират, но някой ги е развързал. Както ми каза един пенсиониран полицай: „Някой развърза кучетата онази вече“. Въпросът е кой точно развърза кучетата и ги насъска срещу хората. … Някой допусна и полицаите да се изнервят докрай?“.

Лидерът на „Възраждане“ коментира възможността за съставяне на правителство от този парламент с думите:

Българската политика е убежище на безкрайно безпринципни типове, готови на всякакво политическо кръвосмешение – под маската на защита на националните интереси, така че не бих се изненадал“.

Той прогнозира, че такова правителство не би донесло нищо добро за страната и подчерта, че най-доброто решение са новите избори

Интервюто на Петър Волгин с Костадин Костадинов в предаването „12+4“ можете да чуете от звуковия файл.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече